Hlavní obsah

Nebe v Anglii zežloutlo a začalo z něj padat podivné modré želé

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bournemouth

Ve čtvrtek odpoledne se přes Bournemouth v hrabství Dorset ve Velké Británii přehnala bouře, která přinesla kromě krup také záhadné modré koule želatinové konzistence. Steve Hornsby, který je objevil na své zahradě, posbíral vzorky a uschoval je doma v ledničce. Odborníci jen odhadují, odkud se podivná hmota mohla vzít.

BEZ KOMENTÁŘE: Bouře nad Anglií přinesla kroupy a podivuhodné modré želé

 
Článek

„Obloha se zatáhla a měla temně žlutou barvu. Když jsem vyšel ven, abych se dostal do garáže, strhlo se najednou na několik vteřin krupobití. Pak jsem se začal podivovat nad tím, co to vlastně napadalo do trávy,“ uvedl Steve Hornby.

Překvapený Brit našel na své zahradě asi tucet podivných modrých kuliček o průměru tří centimetrů. Sesbíral je a uschoval v ledničce, aby mohl zjistit, o co se jedná.

„Bylo obtížné je sebrat. Musel jsem si vzít lžíci, abych je mohl přesunout do zavařovačky. Koule mají vnější vrstvu a pod ní je měkký obsah. Nejsou nijak cítit, nejsou lepkavé a nerozpouští se,“ popsal svůj objev v rozhovoru pro BBC Hornby.

Nepochází z nebe, ale možná z moře

Podle meteorologické stanice Met Office nemá substance, která připomíná želé, co dočinění s meteorologií. Josie Peggová, asistentka výzkumu na fakultě aplikovaných věd univerzity v Bournemouthu, se pak nechala slyšet, že by mohlo jít o vajíčka bezobratlých mořských živočichů.

„Už v několika předešlých případech, které se točily kolem podivné hmoty, vyšlo najevo, že jde o vajíčka bezobratlých mořských živočichů. Myslela bych si sice, že je nyní na podobná vajíčka ještě brzy, ale na druhou stranu máme letos mírnou zimu,“ uvedla Peggová.

„Je známo, že mořští ptáci roznáší vajíčka na svých nohách. Čtvrteční bouře tak mohla jednoho takového ptáka překvapit a tohle je výsledek,“ dodala na závěr Peggová.

Reklama

Výběr článků

Načítám