Hlavní obsah

Zapomněli ho dva roky na samotce, teď vysoudil 421 miliónů

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Las Cruces

Muž z Nového Mexika v USA strávil téměř celé dva roky na samotce za řízení v opilosti, protože se na něj zkrátka zapomnělo. Jakmile se dostal ven, podal žalobu a vyhrál. Federální soud mu toto úterý přiřkl odškodnění za nehumánní zacházení ve výši 22 miliónů dolarů (421 000 000 korun).

Foto: AFP PHOTO / Don Ana County Sheriff's Department, Profimedia.cz

Stephen Slevin byl po 22 měsících na samotce v květnu 2007 propuštěn ve zbědovaném stavu.

Článek

Stephen Slevin byl zatčen v srpnu roku 2005 za řízení pod vlivem alkoholu. Bez soudu byl poslán do věznice v okrese Dona Ana, kde si odseděl dva roky na samotce. Po tu dobu nemohl dbát o svou hygienu, na kůži mu začala rašit plíseň a nestříhané nehty na nohou se mu začaly obtáčet kolem prstů.

Dokonce si musel i sám vytrhnout zub, protože ani nesměl navštívit zubaře. Strádal fyzicky i psychicky. Několikrát také marně žádal o návštěvu lékaře, který by mu poskytl nějaké léky na depresi, se kterou se potýkal. A to všechno jenom proto, že se na něj prostě zapomnělo.

„Každý den za mnou přicházeli dozorci a sledovali, jak se můj stav zhoršuje. Den po dni nečinně přihlíželi a žádným způsobem mi nepomohli,“ řekl v rozhovoru pro televizi KOB4 Slevin.

Bez soudu a bez pomoci

Špatné zacházení čekalo na Slevina už od samého začátku. Byl zatčen, když projížděl přes Nové Mexiko. Jednak řídil v opilosti a navíc jel údajně v kradeném voze. Auto měl ovšem od kamaráda, který mu ho zapůjčil na ozdravnou cestu z Nového Mexika. Místo, aby se tedy zbavil depresivních stavů, skončil ve vězení.

„Když dorazil do věznice, dali ho na tři dny do vypolstrované cely, protože měl sklony k sebevraždě. Neposkytli mu však žádnou lékařskou pomoc,“ uvedl Slevinův obhájce Matt Coyte s tím, že se jeho klientovi stejně tak nedostalo ani právní pomoci. Neproběhl totiž žádný soud a Slevin ani jednou během celé doby ve vězení neviděl žádného soudce.

Nejde o peníze

Po třech dnech ve speciální cele ho dozorci bez vysvětlení přesunuli na samotku, kde zůstal neuvěřitelných 22 měsíců. Nakonec byl ale v květnu 2007 propuštěn a zproštěn všech obvinění. Krátce nato rozjel soudní řízení, které podle jeho slov nemělo nic společného s penězi.

„Po celou dobu jsem chtěl učinit prohlášení. Chci, aby lidé věděli, co se ve věznici v okrese Dona Ana děje, a jak tam beztrestně mohou zacházet s lidmi. Nemám tušení, proč něco takového dělali,“ řekl před soudní síní v Santa Fe 58letý Slevin, který se ještě po pěti letech stále vypořádává s posttraumatickou stresovou poruchou.

„Je velmi statečný. Když říká, že nejde o peníze, opravdu to tak je. Jeho život se změnil v přežívání. Je naprosto prázdný, vzali mu jeho lidství. Nebylo to dobré pro Slevina, stejně jako to není dobré pro kohokoli v tomto státě. Musí to přestat,“ řekl rozhodně Matt Coyte.

Odpovědné osoby se odmítly vyjádřit

Nikdo dodnes nebyl schopen vysvětlit, proč byl Slevin ve vazbě tak dlouho, aniž by proběhl soud. Vedoucí věznice Dona Ana se odmítli k případu jakkoli vyjadřovat.

Mluvčí Jess Williams se slovy, že "neprojednávají osobní záležitosti", neodpověděl ani na otázku, zda byl některý ze zaměstnanců za nelidské zacházení se Slevinem pokárán nebo propuštěn. Williams se pouze nechal slyšet, že věznice podá proti rozsudku odvolání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám