Hlavní obsah

Zdravotníci při život zachraňující akci vyklopili dárcovské srdce na chodník

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mexico City

Tisícům televizních diváků v Mexiku se tuto středu zastavilo srdce napětím. Zdravotníci totiž před kamerami zaváhali při převozu lidského orgánu určeného k transplantaci. Těsně před cílem totiž srdce vyklopili na zem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranáři při transportu vyklopili na ulici srdce určené k transplantaciVideo: Reuters

 
Článek

Ve středu mexičtí zdravotníci za přítomnosti médií převáželi z Leónu v mexickém státě Guanajuato do 450 kilometrů vzdáleného Mexico City lidské srdce. Podle deníku The Guardian bylo určené pro 20letou dívku, která v nemocnici La Raza čekala na transplantaci.

Policie tuto akci předem označila jako „rychlý a precizní manévr“. O rychlosti všech zúčastněných nelze pochybovat, přesnost však narušil drobný incident. Jeden ze dvou zdravotníků, kteří v závěrečné fázi převozu vynášeli přenosný chladicí box s lidským orgánem z policejní helikoptéry, totiž zakopl.

Box se nebezpečně naklonil, víko se otevřelo a na zem se vykutálel balíček se srdcem, led i balení fyziologického roztoku. Zdravotníci srdce okamžitě zvedli a vrátili do boxu, aby mohli rychle pokračovat v cestě na operační sál.

Ani úspěšná operace nezabránila výsměchu

Čtyřhodinová operace podle vedoucích nemocnice proběhla úspěšně a bez komplikací. Teprve po 72 hodinách se však ukáže, zda tělo pacientky srdce od 24letého dárce, který v úterý zemřel při autonehodě, skutečně přijme.

„Bylo to pouhé zakopnutí o výmol na ulici. Poslední část cesty tak byla poněkud dramatická, ale naštěstí vše vyšlo dobře. Srdce bylo totiž velmi dobře chráněné ve speciálním třívrstvém balení,“ uvedl pro agenturu Reuters lékař Cesar Villa Senor na obranu svého zdravotnického týmu.

Tak jako tak netrvalo dlouho a záchranáři se stali terčem kritiky i posměchu. Jejich drobné zaváhání se objevilo nejen v televizi, ale i na internetu, kde lidé neváhali psát své pichlavé komentáře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám