Hlavní obsah

Demolice po čínsku: bagry tam bourají domy ze střechy

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tchaj-jüan

V čínském městě Tchaj-jüan v provincii Šan-si se bourají domy trochu jinak než v západním světě. Ačkoli by tam byl z jejich bezpečnostních podmínek leckterý zahraniční pracovník neklidný, místní tvrdí, že bourání budov svrchu pomocí bagrů šetří čas. Navzdory prvnímu dojmu prý navíc nejsou rizika tak vysoká.

BEZ KOMENTÁŘE: Bagr bourá budovu ze střechy

 
Článek

Snímky pocházející ze 6. ledna tohoto roku ukazují bagr, který postupně bourá původně 12patrovou budovu ve městě Tchaj-jüan. Stroj se kolikrát dostává až na úplný okraj budovy, aby byla demolice co možná nejrychlejší.

Z domu byla nejdříve vymontována okna a vše, co není z cementu. Nyní už pro hladový bagr zůstala pouze základní cementová struktura. Dělník ovládající bagr Siao Kao informoval, že byl jeho stroj na špičku budovy vyzdvižen 500tunovým jeřábem.

Foto: Quirky China News / Rex Features / isifa

Obřího rypadla na střeše si už nikdo příliš nevšímá.

"Dostalo se nám profesionálního tréninku a ovládání stroje je ve výškách úplně stejné jako na zemi," uvedl Kao, kterému přizvukoval jeho kolega.

"Není to poprvé, co něco takového děláme. Většinou se budovy demolují pomocí kladiv a dalších pomůcek. Při speciálních příležitostech se nám ale dostane šance bořit touto cestou. Okolo stavby je plot, a tak nikomu mimo stavbu nehrozí nebezpečí," dodal dělník.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám