Hlavní obsah

Moře v Británii vyplavilo 12metrového vorvaně

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Old Hunstanton

Na Štědrý večer moře u britského Norfolku vyplavilo asi 12metrovou velrybu. Mrtvé zvíře přilákalo pozornost mnoha lidí a dokonce iniciovalo neobvyklou prodejní nabídku, která balancuje na hranici zákona. Tuto neděli začal totiž místní muž nabízet velrybí zuby a čelisti na sociálních sítích.

BEZ KOMENTÁŘE: Lidé brali vyplavenou velrybu jako atrakci

 
Článek

Prodejce se chtěl na těle vyplaveného vorvaně obrovského obohatit. Požadoval pět liber (150 korun) za každý z 15 volných zubů a 45 liber (1375 korun) za celou čelist s 11 zuby uvnitř. Prodej částí těla mrtvých vorvaňů je ale nezákonný. Policie tedy po muži ze západního Norfolku pátrá.

Ohrožení vorvani obrovští jsou chránění mezinárodní velrybářskou komisí. Prodej jejich kuželovitých zubů, z nichž každý může vážit až jeden kilogram, je navíc chráněn ještě i úmluvou CITES regulující obchod s ohroženými druhy volně žijících živočichů.

Ziskuchtivý muž si navíc od jiných uživatelů internetu vysloužil označení „nechutný“ a „na zvracení“.

Cíl tisíců zvědavců

Vyplavený vorvaň obrovský byl pravděpodobně mrtvý nějaký čas a na pláži u vesnice Old Hunstanton se tak už jen rozkládá. Přesto jeho obří tělo přilákalo v období mezi svátky tisíce zvědavců, mnozí si ho fotili a točili na kameru, zatímco jiní po něm dokonce šplhali. Na scéně se objevili i biologové, kteří odebrali potřebné vzorky.

Rozkládající se tělo by mělo být podle deníku The Daily Mail odklizeno v následujících dnech.

„Žádná z vyplavených velryb by se neměla odnášet ani likvidovat bez vědomí představitelů dané městské rady a pobřežní stráže,“ upozornil mluvčí Ministerstva pro životní prostředí, výživu a venkov.

Reklama

Výběr článků

Načítám