Hlavní obsah

Děti byly počaty jako dvojčata, přesto je dcera o dva roky starší než její bratr

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sanquhar

Dvojčata jsou typická tím, že se zpravidla rodí v rozmezí několika minut nebo hodin. Lexi a Ruaridh Dalgleishovi ze Skotska však dělí dva roky. Narozeniny slaví sice ve stejný den, Lexi však měla toto úterý na dortu čtyři svíčky a její bratr pouze dvě.

Foto: Profimedia.cz

Pyšní rodiče Hazel a Barry Dalgleishovi a jejich náhodná dvojčata Lexi a Ruaridh

Článek

Ačkoli byly obě děti zplozeny ze stejné várky embryí, navzdory všem očekáváním přišly na svět přesně dva roky po sobě. Devětadvacetiletá Hazel Dalgleishová prošla léčbou neplodnosti, a tak se jí jako první 27. prosince 2007 narodila Lexi. Zbytek embryí z tohoto procesu mimotělního oplodnění pak byl zmrazen do té doby, než se Hazel a její 45letý manžel Barry rozhodli pro dalšího potomka.

Ačkoli byla pravděpodobnost minimální, Ruaridh se narodil přesně dva roky po své sestře, tedy 27. prosince 2009. Aby toho navíc nebylo ještě dost, na stejný den připadá v rodině ještě další výročí. Své 58. narozeniny totiž oslavila i babička dvojčat Joyce.

Foto: Profimedia.cz

Sourozenci Lexi a Ruaridh a mezi nimi jejich babička Joyce. Tři oslavenci, kteří slaví narozeniny ve stejný den, tedy 27. prosince

Za touto až neskutečnou shodou ale nestálo žádné plánování. Obě děti se totiž narodily v předstihu. S Lexi byla Dalgleishová těhotná teprve 27 týdnů, když jí praskla voda.

„Těhotenství do té doby probíhalo naprosto bez problémů a najednou byl život naší dcery v ohrožení. Lékaři nám ale oznámili, že dítě bude mít více šancí na přežití, když ho porodím dřív, protože mi z dělohy odtekla všechna plodová voda. Bylo jasné, že nemáme na výběr,“ řekla deníku The Daily Mail Dalgleishová.

Lexi přišla na svět císařským řezem a vážila necelý kilogram. Dva týdny strávila na jednotce intenzívní péče, kde dostala několik krevních transfúzí, a ještě dalších šest týdnů musela zůstat v nemocnici. O dva roky později přišel na svět Lexiin bratr, který si pospíšil pouze o tři týdny. Jeho váha tak vystoupala na zdravých 3,23 kilogramu.

Foto: Profimedia.cz

Lexi a Ruaridha od začátku pojilo pevné pouto

„Nemohli jsme tomu uvěřit, když mi na Lexiiny narozeniny praskla voda. Došlo nám, že se Ruaridh chystá narodit ve stejný den. Mezi našimi dětmi je silné pouto. Zdá se, jakoby to bylo řízení osudu, že je Ruaridhovo datum narození stejné jako jeho sestry,“ dodala matka.

„Pravděpodobnost, že se miminka takto narodí ve stejný den, musí být milióny ku jedné,“ uvedl specialista Philip Lowe, který pracuje pro předního britského poskytovatele léčby neplodnosti, CARE Fertility.

Reklama

Výběr článků

Načítám