Hlavní obsah

Ultrazvuk odhalil nečekaný nález, tvář pokřivenou bolestí

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ontario

Při troše fantazie se mohou lidské obličeje objevit všude, v mracích, v přírodě a třeba i v jídle. Málokdo by ovšem čekal něco takového na snímku z ultrazvuku. Muž podstoupil vyšetření svých varlat, aby se zbavil bolesti. Lékaři však na výsledek jeho vyšetření hleděli s neskrývaným údivem, koukala na ně totiž tvář pokřivená bolestí.

Foto: Profimedia.cz

Snímek z ultrazvuku odhalil překvapivý nález, tvář pokřivenou utrpením

Článek

Urologové ovšem nepovažovali fantastický zjev za znamení Boží, ale jako správní lékaři ho poslali na další posouzení, aby se zjistilo, co jejich pacienta skutečně trápí. Lidský obličej zkřivený nějakým druhem trápení se posléze také objevil v zářijovém čísle časopisu Urology, který se řadí mezi oficiální periodika mezinárodní urologické společnosti.

Podle internetových stránek novin The Chronicle of Higher Education lékaři Greg Roberts a Naji J. Touma z univerzity v Ontariu zveřejnili ultrazvuk, aby spolu s kolegy prozkoumali neobvyklý nález ve varleti 45letého muže.

„Lékaři i ostatní pracovníci kliniky byli snímkem překvapeni. Následovala stručná debata, zda nemůže jít o znamení shůry (nejspíš od Mina, egyptského boha mužské plodnosti). Nakonec se ale všichni usnesli, že jde spíš o shodu náhod než o cokoli jiného,“ uvedli lékaři v časopise pod titulkem „Tvář bolesti varlat“.

Muž přišel o varle, ale zřejmě bude v pořádku

Lékaři pacientovi naměřili zvýšenou hladinu hormonu, který obvykle indikuje přítomnost rakoviny. Rozhodli se tedy, že muži varle se zmíněným nálezem odstraní, protože to je zatím jediná cesta, jak s jistotou určit diagnózu. Naštěstí pro pacienta byl podezřelý útvar označen za benigní, tedy nezhoubný, uvedl deník The Daily Mail.

Snímek je názornou ukázkou tzv. pareidolie, tedy psychologického jevu, během kterého dochází k dotváření neurčitých podnětů prostřednictvím představivosti. Podobnou ukázkou, ačkoli s podstatně méně závažným podtextem, je také obličej v mracích, které se objevily počátkem srpna nad kanadskou provincií Nový Brunšvik.

Reklama

Výběr článků

Načítám