Hlavní obsah

Mistryní Evropy ve floristice se stala Ruska Natalia Žižková

Právo, Anna Bortlíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Havířov

Titul mistra Evropy v souboji osmnácti profesionálních floristů na šampionátu v Havířově na Karvinsku získala ruská reprezentantka Natalia Žižková. Druhá příčka patří Niině Minkkinenové z Finska před Neilem Whittkerem z Velké Británie. Český reprezentant Jaromír Kokeš skončil osmý.

Foto: Anna Bortlíčková, Právo

Ruská floristka Natalia Žižková při práci na venkovním aranžmá z hrnkových květin na téma Od uhlí ke květům.

Článek

Výsledky klání profesionálních aranžérů květin na 17. mistrovství Evropy ve floristice Europa Cup 2011 byly vyhlášeny v noci na neděli. „Podle porotců byla Žižková nejlepší, nejlépe zpracovala květinový materiál, používala výbornou techniku a udělala na jury velmi dobrý estetický dojem,“ uvedla mluvčí šampionátu Eva Wojnarová.

Natalia Žižková měla z vítězství obrovskou radost. „Okamžitě jsem volala mamince do Moskvy,“ řekla později se slzami štěstí v očích novinářům.

Ruská floristka v šesti soutěžních disciplínách získala 484,13 bodu z 600 možných. „To je podle porotců velmi mnoho a svědčí to o úrovní soutěžících na 17. mistrovství Evropy,“ komentovala Wojnarová.

Foto: Anna Bortlíčková, Právo

Mistryně Evropy ve floristice NataliaMistryně Evropy ve floristice Natalia Žižková (vpravo) a stříbrná Niina Minkkinenová z Finska.

Minkkinenová skončila druhá rozdílem pouhých 5,53 bodu. „Jsem naprosto spokojená, ani ve svých snech jsem si to nemyslela,“ svěřila se finská reprezentantka, která získala 478,6 bodu. Se svým umístěním a ziskem 469,12 bodu je podle svých slov velmi spokojen i bronzový Whittaker.

Český reprezentant Jaromír Kokeš získal osmé místo s celkovým počtem 450,72 bodu. „Není to vítězství, ale jsem spokojen. Bodové hodnocení je velmi vysoké, jsme zřejmě opravdu dobří ve svém oboru,“ míní.

Foto: Anna Bortlíčková, Právo

Mistryně Evropy ve floristice Natalia Žižková přebírá ceny pro vítěze.

Mistrovství Evropy ve floristice se podobně jako olympiáda koná každé čtyři roky. „Ono to vlastně pro floristy olympiáda je,“ uvedl předseda mezinárodní jury Marios Vallianos z Řecka. Zdůraznil, že všichni soutěžící evropského floristického šampionátu jsou vlastně hvězdami ve svém oboru a zisk titulu mistra Evropy jim otevírá dveře k další slibné kariéře.

Šamionát končí v neděli, která je výstavním dnem, soutěžní práce mohou lidé obdivovat do 20 hodin v městské sportovní hale v Havířově.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám