Hlavní obsah

Chlapec s obřím jazykem dostal šanci na normální život

Novinky, Tereza Seidlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kuang-si

Příběh osmiletého chlapce z Tung-lanu na jihu Číny obletěl začátkem srpna celý svět. Wen-wu Ja trpí od malička neobvyklou vadou, narodil se s obřím jazykem, který mu trčí z úst a každým rokem se zvětšuje. Na vině je velký cévní tumor. Chlapcovi rodiče ovšem doteď neměli peníze na nákladnou operaci. Nyní se jim ale podařilo finance získat a chlapec se začíná od pátku 19. srpna konečně léčit v nemocnici na jihu Číny.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Chlapec s obřím jazykem se konečně dostal do péče lékařůVideo: Reuters

 
Článek

Když bylo chlapci sedm měsíců, diagnostikovali mu lékaři velký cévní tumor. Ten způsobil deformaci jazyka, který od té doby rostl a chlapci nikdo nedokázal pomoci. Hlavním problémem byl nedostatek finančních prostředků, které byly k odstranění nádoru nutné. [celá zpráva]

Teď se malý Wen-wu Ja konečně dostal do péče lékařů univerzitní nemocnice Čuang-chang v provincii Kuang-si na jihu Číny a začíná se naplno léčit.

"Jeho zdeformovaný jazyk srostl s nervy, svaly a žilami v obličeji,“ říká jeho nový ošetřující lékař Čchiou-chua Liou. “Budeme aplikovat metodu radioterapie. Tím bychom měli posílit zasažené buňky. Tím navíc přerušíme i tok krve v zasažených žilách a doufám, že pak problém budeme moci konečně vyřešit.“

I když je chlapec velmi šikovný a vyniká ve škole, musel se celý život kvůli svému abnormálně velkému jazyku vyrovnávat s nepříjemnými pohledy okolí a urážlivými přezdívkami. Jeho největším snem bylo být naprosto normální a nevyčnívat.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Takhle žil chlapec ještě před tím, než mu svitla naděje na úspěšnou léčbuVideo: Reuters

Rodiče už za léčbu svého syna utratili veškeré úspory. V roce 2008 jim svitla naděje, když se doslechli o jednom úspěšně léčeném případu cévního tumoru na specializované klinice ve městě Čchung-čching na jihozápadě Číny. Výdaje na dlouhodobou léčbu však byly tehdy pro rodinu tak vysoké, že si to nakonec nemohli dovolit.

"Mami a tati, děkuji vám oběma. Utratili jste za mě všechny své peníze. Slibuji, že budu tvrdě studovat a spolupracovat s lékaři," řekl chlapec agentuře Reuters.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám