Hlavní obsah

Cirkusový slon po představení zkolaboval

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Anaheim

Aktivisté za práva zvířat obvinili cirkus Ringling Bros., že špatně zachází se svými slony a nyní prý mají video jako důkaz. Muž v neděli 7. srpna večer po představení v kalifornském Anaheimu natočil, jak 54letá slonice Sarah při nastupování do přepravního boxu zkolabovala. Pracovníci cirkusu se však brání, že šlo o pouhou nehodu.

Článek

Zástupci mezinárodní organizace na ochranu zvířat (ADI) mají v rukou video, na kterém slonice Sarah z cirkusu Ringling Bros. spadla z rampy při pokusu nastoupit do přepravního boxu po představení v Anaheimu. Podle svědků tam slonice Sarah ležela deset minut, než se byla opět schopna zvednout na nohy. Vyvstala otázka, zda to byla pouhá nehoda, nebo zda to zapříčinil nevyhovující zdravotní stav slonice.

Incident podle členů organizace ADI není náhodný, vypovídá o skrytých nevyhovujících podmínkách, kterým Sarah v cirkusu musí čelit. Dožadují se tedy toho, aby byla Sarah z cirkusu odvedena a dostalo se jí adekvátní veterinární péče, uvedl zpravodajský server CBS Los Angeles.

„Cítíme, že je Sarah unavená a ve stresu, a proto jí není dobře. Zvířata obvykle nepadají z ramp a plošin,“ řekl Matt Rossell z organizace ADI, který se na základě komunikace s nezávislými veterináři obává toho, že Sarah zřejmě trpí infekcí, která není řádně léčená.

Cirkus se nařčení brání

„Slonice Sarah je zdravá. Poslední nařčení organizace ADI jsou nejen falešná, ale především vytržená z kontextu. Byla to pouhá nehoda, Sarah při nástupu do přepravního boxu ztratila rovnováhu a skutálela se dolů na ulici. Náš veterinární laborant ji spolu s pracovníkem zvířecí kontroly v Orange County okamžitě prohlédli. Shledali, že si slonice pádem způsobila drobné oděrky, jinak je ale v dobré kondici. Je zřejmé, že organizace ADI chce případ zmanipulovat a nalákat na svou stranu veřejnost,“ uvedl v oficiálním prohlášení mluvčí Ringling Bros. Chris Reichert.

„Nebyla to žádná nehoda. Sarah už při prvním kroku na rampu váhala. Nebyla v adekvátním psychickém stavu. Myslím, že byla příliš unavená a bezmocná,“ řekl televizi CBS Los Angeles Ameer Sanghvi, obyvatel Anaheimu, který natočil záběry z nehody.

Reklama

Výběr článků

Načítám