Hlavní obsah

Královédvorští nosorožci našli v Keni ztracenou chuť se pářit

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtveřice bílých nosorožců transportovaných předloni v rámci projektu Poslední šance na přežití ze Dvora Králové do Keni našla v africké domovině chuť se pářit. Sexappeal potlačil u jedněch z posledních žijících jedinců svého druhu na zemi dlouholetý pobyt v zajetí.

Článek

Snahou mezinárodního týmu zoologů keňské rezervace Ol Pejeta a ošetřovatelů zůstává vytvořit nosorožcům ideální podmínky pro zplození potomků a zachránit vymírající živočišný druh.

„Všichni královédvorští nosorožci - samci Sudan a Suni a samice Nájin a Fatu jsou v dobré kondici. Samicím je stále odebírán trus, z nějž lze zjistit, zda samice cyklují a jsou již březí,“ popsala ředitelka ZOO Dvůr Králové Dana Holečková. Šanci možné březosti jedné ze dvou samic považuje Holečková dokonce za velmi reálnou.

„Výbornou zprávou je potvrzení pravidelného cyklování u samice Fatu, ke kterému v zoo nikdy nedošlo. Sexuální zájem byl u nosorožčí samičky pravidelně pozorován od loňského října 2010 do letošního června, odkdy Fatu do říje nešla. Tato skutečnost dává značnou naději na její zabřeznutí,“ potvrdila Holečková.

„Případnou březost lze potvrdit vyšetřením trusu, ale všichni musí být trpěliví a počkat do září, protože k výrazným hormonálním změnám potvrzujícím březost dochází u samic nosorožců nejdříve po třech měsících od páření,“ vysvětlila.

Rezervace musela nyní reagovat na růst cen černého trhu s rohy nosorožců. Ostrahu rezervace posílilo 32 ozbrojených strážců.

„Všem královédvorským nosorožcům byly navíc zcela zkráceny rohy, aby byli pro pytláky bezcenní. Ačkoli Ol Pejeta se zabývá chovem nosorožců přes 20 let, došlo bohužel i zde k průniku pytláků a zabití nosorožce, který se pohyboval u vnějšího plotu,“ poznamenala Holečková.

Útočiště našlo v rezervaci Ol Pejeta okolo stovky nosorožců většinou dvourohých tzv. černých. Severní bílí nosorožci ze Dvora Králové žijí volně v prostorném vnitřním ochranném pásmu rezervace pod neustálým dozorem ve dne i v noci.

„Každý z nich má svého osobního strážce a ošetřovatelé s nimi v rezervaci i spí,“ dodala Holečková.

Reklama

Výběr článků

Načítám