Hlavní obsah

Obří tunel, ve kterém poznáte, co to znamená volný pád

Novinky, Michaela Cmíralová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vzdušný tunel je místo, kde si můžete na vlastní kůži vyzkoušet, jaké by to bylo, kdybyste uměli létat. Neexistují tu téměř žádná omezení. Bez obav se tu můžete nechat unášet proudem vzduchu až do čtrnáctimetrové výšky.

Větrný tunel v PrazeVideo: Novinky

 
Článek

Snili jste někdy o tom, jaký by to byl pocit, kdybyste mohli létat? Ve větrném tunelu to můžete snadno zjistit.

Princip je jednoduchý. Vejdete do obřího tunelu ve tvaru válce. Spodem přímo pod vašima nohama je do tunelu turbínami vháněn velkou rychlostí vzduch. Rychlost větru lze korigovat, běžně se ale létá při 170 km/h. Při takovém náporu větru se jen těžko udržíte na nohou, a proto aniž byste věděli jak, prostě létáte. „Větrný tunel simuluje volný pád, dá se to přirovnat k výskoku z letadla, je to úplně stejný pocit,“ uvedl instruktor létání ve vzdušném tunelu Honza Turek.

Základem je naučit se v tunelu ovládat své tělo. A to tak, abyste se v poryvu větru dokázali ze začátku alespoň udržet na břiše. Ve stylu létání nejsou téměř žádná omezení, a tak časem můžete klidně ve vzduchu sedět, ležet na zádech nebo se řítit hlavou střemhlav k zemi. „Když je někdo začátečník, dělá pokroky většinou rychle, naučit se létat na břiše je otázka měsíce až dvou,“ řekl Honza Turek.

Špičkoví parašutisté na vzdušný tunel nedají dopustit

Primárně vzdušný tunel využívají parašutisté jako simulátor volného pádu. Učí se v něm letové formace ještě před tím, než naostro vyskočí z letadla. Zbyněk Živný, instruktor parašutismu, řekl: „Kromě klasického skákání je to jediná možnost, jak si natrénovat všechny letové techniky, které potřebujeme v reálném letu.  Je to nejúčinnější tréninkový postup, jak se naučit skákat. Všechny špičkové týmy na světě trénují ve vzdušných tunelech.“

Samotný tunel má na šířku 4,3 metru a na výšku 14metrů. Maximální rychlost, kterou vám k létání může nabídnout, je pak 300 km/h.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám