Hlavní obsah

Výboj statické elektřiny po malé tsunami zježil Britům vlasy

Novinky, Markéta Kautznerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Masivní sesuv půdy pod mořskou hladinou ve vzdálenosti přes 300 kilometrů od pobřeží Cornwallu způsobil v pondělí sérii malých tsunami. Rekreanty, rybáře a ochránce životního prostředí podél celého jižního pobřeží Velké Británie malá vlna okořeněná velkou porcí statické energie vylekala.

Článek

Jižní pobřeží Velké Británie zasáhla v pondělí kolem půl jedenácté ráno asi metrová vlna, připomínající neobvykle rychlý příliv. Tuto náhlou změnu provázely další vlny, které se poměrně líně šířily řekami od jejich ústí a dále proti směru jejich toku, jako je to vidět na amatérských záběrech.

Podivnou situaci ještě umocnila změna tlaku vzduchu, která vytvořila velké  množství statické elektřiny, takže lidem doslova vstávaly vlasy na hlavě. Vznikaly tak bizarní scény, kdy se nic netušící lidé procházeli po pláži a v minutě stáli po kolena ve vodě a vlasy jim trčely od hlavy, uvedl deník Daily Mail.

Experti ve středu potvrdili, že tyto neobvyklé události způsobil sesuv půdy pod mořem asi 300 kilometrů západně od cornwallského pobřeží. Mini tsunami zaznamenaly přílivové měřiče od města Penzance v Cornwallu až po Hampshire, když se téměř metr vysoká masa vody pohybovala od západu k východu.

„Tyto vlny jsou poměrně vzácné a pravděpodobně nešlo o přílivový fenomén, ale spíše o jakýsi druh tsunami. Vlna však nebyla způsobena zemětřesením jako běžná tsunami, ale spíše otřesem způsobeným sesuvem půdy,“ řekl Martin Davidson z univerzity v Plymouthu.

Neuvěřitelný zážitek

„Bylo to opravdu děsivé, nic podobného jsem nikdy nezažil. Voda byla kalná, ale extrémně teplá a velmi blízko. Moře přitom bylo klidné jako rybník,“ řekl deníku Daily Mail 45letý rybář Simon Evans, který v té době na pláži v Marazionu v Cornwallu sbíral rybářské návnady.

„Nenapadlo mě nic, co by to mohlo způsobit. Rozhodně jsem tam ale nechtěl zůstat a zjišťovat to. O podobných záležitostech jsem totiž slyšel jen v souvislosti s tsunami, proto jsem naskočil do auta a uháněl pryč,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám