Hlavní obsah

Jste zváni k Blairovým na zámeckou párty? Tak zaplaťte deset liber

Právo, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se rodiče spolužáků nejmladšího syna britského expremiéra Tonyho Blaira dověděli, že bývalý předseda vlády pozval jejich potomky do přepychové vily na párty svého jedenáctiletého Lea, velkorysost někdejšího šéfa Downing Street je mile překvapila. Ovšem až do chvíle, než vyšlo najevo, že za své ratolesti budou muset zaplatit 10 liber – tedy asi 260 korun.

Článek

Slavnost se má konat ve vile z 18. století, kterou si rodina expremiéra pořídila v hrabství Buckinghamshire.

Blairovi ale pozvaným oznámili, že z bezpečnostních důvodů auta nebudou smět dojet až k přísně střeženému sídlu. Je proto třeba pronajmout autobus, který děti z centra Londýna na místo doveze. A za to se vybírá poplatek 10 liber na hlavu, popsal nebývalou okolnost list The Daily Telegraph.

„Jsem totálně v šoku. Blairovi jsou bohatí a mohou si to dovolit, ale mnoho rodin zde je chudých,“ rozhořčila se jedna z matek.

Pozdvižení bylo tak velké, že se nakonec Blair se ženou nabídli, že jízdenku za děti z nemajetných rodin zaplatí sami.

Expremiér, který působí jako emisar pro Blízký východ, si od odchodu z čela vlády za své knižní a řečnické honoráře a poradní služby vydělal přes 25 miliónů liber (asi 670 miliónů Kč), jeho žena Cherie má jako právnička roční plat v přepočtu přes pět miliónů korun. Rodina vlastní nemovitosti v hodnotě více než 14 miliónů liber včetně bytu v centru Londýna a dvou bytů v Bristolu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám