Hlavní obsah

V ČR jsou k vidění kriticky ohrožená prasata visajanská

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Děčínská zoo posiluje. Po nedávném přírůstku v podobě takina indického získala zoologická zahrada nové obyvatele v kriticky ohrožených prasatech visajanských. Ta dovezla do Děčína z holandského Rotterdamu.

BEZ KOMENTÁŘE: Nová prasata v ZOOVideo: Novinky

 
Článek

„Prasata visajanská jsou osrstěným druhem prasat z Filipín, která jsou typická svým vzezřením pankáče. Chocholka zvednuté srsti na hlavě se jim ale tvoří až v dospělosti. Naší zoo se podařilo získat mladý chovný pár, samička i samec jsou zhruba dvouletí,“ uvedl zoolog Roman Řehák.

„Transport prasatovitých není obecně jednoduchou záležitostí. Z důvodu špatné termoregulace zvířat byla v autě samozřejmostí klimatizace a i tak musela být dvanáctihodinová cesta z holandské zoo několikrát přerušena. Na zastaveních jsme vždy zkontrolovali stav zvířat a přikrmili je dužnatým ovocem. Sviňka byla daleko nervóznější než samec a svoji nervozitu pak dokonce při vypouštění do expozice vykázala drobným útokem na chovatele,“ vysvětlil zoolog.

Aklimatizace v novém prostředí ale proběhla rychle. Prasata jsou nyní již klidná, komunikují s chovateli a berou si od nich pamlsky přímo z ruky. Náročný transport tak zvládla zvířata bez větších problémů.

Reklama

Výběr článků

Načítám