Hlavní obsah

"Prokletý" pátek třináctého: Co od něj čekat?

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pátek třináctého je i díky stejnojmennému hollywoodskému snímku vnímán jako zakletý den. Když se vám zrovna nic strašného nestane, často uslyšíte, že jste měli velké štěstí. Co je však na tomto dnu doopravdy zajímavé a kdo se například v toto magické datum narodil? Tomuto dni "dělají čest" například lupič Butch Cassidy či kubánský diktátor Fidel Castro.

Pátek třináctéhoVideo: Novinky

 
Článek

Pátku třináctého asi netřeba se bát. Sice se v tento den narodila lupičská legenda Butch Cassidy či kubánský diktátor Fidel Castro, ale stejně tak i americký herec Steve Buscemi či krásná a slavná dvojčata Mary Kate a Ashley Olsenovy. Co se týče význačných historických událostí, tak ty smutné a nešťastné se v tento den neodehrávaly o nic více, než v jiné dny.

Astrologové tvrdí, že konstelace hvězd nenasvědčuje tomu, že by naši planetu čekalo v tento "černý pátek" něco strašlivého. Vědci jim pak přizvukují, podle nich není žádný rozumný důvod pro to, aby se tento den mělo dít něco významného. Vše je tak závislé na činech a smůle jednotlivých lidí, která se odvíjí od jejich podvědomí, jenž je drží v neustálé nejistotě, co špatného se stane.

Není se tak čemu divit, že existuje odborníky diagnostikovaná fobie z pátku třináctého. Ta se nazývá paraskavedekatriafobie a údajně postihuje třetinu obyvatel USA. Nevyhýbá se takovým velikánům, jakými bezesporu byli Franklin Roosevelt či Winston Churchill.

Značnou částí fobie je samotné číslo, které považoval i sám Napoleon za extrémně nešťastné. V tento den striktně odmítal bojovat. I nyní se můžeme setkat s tím, že pokud ve Francii sedí u stolu 13 lidí, rychle někdo ke stolu přidá další židli. V číslování mnoha ulic je ve Velké Británii číslice 13 vypuštěna a stejně tak v některých hotelech po dvanáctém patře následuje hned patro čtrnácté.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám