Hlavní obsah

Podivín vyvěštil Římu zemětřesení, lidé utíkali z města

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím
Aktualizováno

Vědecky nepodložená předpověď, že Řím v 11. května postihne silné zemětřesení, vyvolalo podle agentur strach a útěk mnohých obyvatel italské metropole. Nepomohla ani opakovaná ujištění místních úřadů, že žádná podobná katastrofa se neočekává. Během dne žádné zemětřesení nepřišlo.

Foto: Profimedia.cz

Římské Koloseum

Článek

V Itálii začalo věštbami amatérského seismologa Raffaela Bendandiho, který před svou smrtí v roce 1979 vypracoval vlastní teorii o předvídání zemětřesení pomocí pohybu planet, Měsíce a Slunce. Termín nějakých ničivých otřesů v Římě ale neuvedl. Samozvaní odborníci však nyní z jeho prací vyvodili, že se tak stane 11. května 2011.

Italská civilní ochrana čelí v posledních dnech telefonátům ustrašených obyvatel a zřídila zvláštní telefonní linku, na které se je snaží uklidnit. Totéž dělají v prohlášeních snad všichni místní politici. Přesto podle agentury Reuters tisícovky obyvatel v úterý nepřišly do práce a odjely mimo město.

Kolem údajné hrozby se rozpoutala i živá diskuse po internetu. Vedle Italů, kteří se svěřují se svými obavami, zde je také mnoho těch, kteří vyjadřují rozhořčení nad, podle nich, zbytečným vyvoláváním paniky a přeháněním v médiích. "Byl jsem unesen mimozemšťanem, napište o tom článek!" ironizuje jeden z účastníků diskuse na internetu.

Zemětřesení bylo ve Španělsku

Paradoxně ale ve středu zaznamenali otřesy o síle 5,1 stupně ve Španělsku. Způsobilo zejména hmotné škody v oblasti města Lorca. Několik budov se podle agentury AFP zhroutilo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám