Hlavní obsah

Dieta nám nepomůže, tvrdí obézní rodina, jejíž léčba už stála 33 miliónů

Novinky, Dagmar Plecháčová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cornwall

Rodina o třech členech, jejichž společná váha je bezmála půl tuny, již stála britské daňové poplatníky více než 1,2 miliónu liber (34 miliónů korun). Kvůli své tloušťce berou mnoho léků a museli podstoupit řadu chirurgických zákroků včetně gastrických bypassů, informoval deník Daily Mail.

Článek

Tuto operaci žaludku má již za sebou šestačtyřicetiletá Zaneta Jonesová stejně jako její manžel David. Jejich patnáctiletý syn Stanleigh se na ni chystá v létě.

Britská vláda volá po novém zákonu, který by řešil placení léčby v podobných případech. Léčení obezity totiž vyjde pojišťovny ročně na miliardy liber. Rodina Jonesových je však přesvědčena, že dieta pro ně není reálnou možností, jelikož obezita je u nich genetický problém. Jejich jedenáctiletý adoptivní syn Liam má totiž hmotnost v pořádku.

Chápu rozhořčení lidí, protože oni na nás platí, ale obezita je nemoc. My nejsme darebáci, potřebujeme podporu zdravotnictví stejně jako ostatní lidé, kteří jsou nemocní
matka Zaneta Jonesová

„Chápu rozhořčení lidí, protože oni na nás platí, ale obezita je nemoc. My nejsme darebáci, potřebujeme podporu zdravotnictví stejně jako ostatní lidé, kteří jsou nemocní,“ řekla přesvědčeně Jonesová.

Rodina, jež žije poblíž města Truto v Cornwallu, však přiznává, že k jejich současné hmotnosti vedl jejich životní styl. Denně jedli i více než 10 tisíc kalorií, které požili z tučných jídel, většinou se prý stravovali ve fast-foodech.

Své stravovací návyky přitom automaticky přenesli i na syna Stanleigho, který ve čtyřech letech nosil oblečení pro dvanáctileté. Ve třinácti pak vážil 120 kilogramů a byla mu diagnostikována cukrovka, na kterou denně užívá drahé léky. Chlapec zároveň trpí spánkovými poruchami, které kvůli jeho hmotnosti souvisejí i se špatným dýcháním, což vyžaduje další nákladnou léčbu.

Jeho matka přiznává, že chlapec začal mít problémy se stravováním již jako batole, když měl neustále hlad. „Nenávidím se za to, že jsem ho nechala tolik jíst, ale nemohla jsem ho nechat pořád plakat,“ shrnula celou situaci Britka.

Reklama

Výběr článků

Načítám