Hlavní obsah

Třímetrová čelist gigantického prehistorického žraloka jde do aukce

Novinky, Dagmar Plecháčová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Austin

Žralok bílý, který dorůstá šesti metrů a v očích člověka je obrovským nebezpečným predátorem, by byl v porovnání s prehistorickým druhem žraloka Megalodona jen drobnou rybkou. Megalodon vymřel před 1,5 miliónu let a byl opravdovým králem oceánů. Při představě, že jen jeho čelist měřila přes tři metry, člověk by pro něj představoval pouze malou svačinku. A právě taková vzácná obří čelist bude k mání v aukci.

Článek

Známému lovci fosilií Vitu Bertuccimu, který zemřel v roce 2004 v Georgii během potápění, trvalo téměř dvacet let, než gigantickou čelist nalezenou v řece v Jižní Karolíně poskládal dohromady a zrekonstruoval. Výsledek je však opravdu impozantní.

Megalodon vládl vodám všech oceánů a žil v období před 25 milióny lety. Vyhynul zhruba před 1,5 miliónu let. Dorůstal délky 16 metrů a vážil neuvěřitelných 100 tun. Podle ředitele aukční společnosti Heritage Auctions Davida Herskowitze tento druh lovil velryby a jiné žraloky a měřil na délku stejně jako dva městské autobusy.

Foto: Profimedia.cz

Čelist žraloka Megalodona vymřelého před 1,5 miliónu let.

Dražená čelist má v průměru 3,35 metru, na výšku měří 2,7 metru a skládá se ze 182 zubů. Do aukce půjde v Texasu 12. června. Očekává se, že se vydraží za zhruba 700 tisíc dolarů (12,25 miliónu korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám