Hlavní obsah

Chlapec si sám pomocí šroubů prodlužuje nohu o 29 centimetrů

Novinky, Dagmar Plecháčová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brisbane

Čtrnáctiletý Simeon Fairburn z australského Brisbane musí každý den podstupovat obrovskou bolest. Před dvěma lety trpěl rakovinou a lékaři mu museli odebrat nádor včetně velké části kosti. Právě tu se Simeon snaží prodloužit tím, že si denně utahuje šrouby na konstrukci, kterou má ke své noze připevněnou.

Foto: Profimedia.cz

Chlapec si musí kost pomocí šroubů natahovat čtyřikrát denně.

Článek

Chlapci hrozila dokonce i amputace, ale s tím se nehodlal smířit, a proto se rozhodl pro protahování kosti. Cílem je dosáhnout prodloužení o neskutečných 29 centimetrů. Simeon nyní po dvou letech, během kterých absolvoval na dvacet operací nohy, může opět snít o tom, že se stane profesionálním basketbalovým hráčem.

Foto: Profimedia.cz

Chlapec musel podstoupit během dvou let na dvacet operací.

Foto: Profimedia.cz

Simeon se nijak zvlášť neomezuje v nejrůznějších aktivitách.

Mladý Australan přežil osteofibrózní dysplázii, při níž se mu v kosti vytvořil tumor. Simeon přežil, ale přišel o velkou část holenní kosti. O amputaci nohy nechtěl ani slyšet, lékaři mu proto sestavili z chirurgické oceli konstrukci. V ní obsažené šrouby musí natahovat čtyřikrát denně celkem o milimetr.

Foto: Profimedia.cz

Simeon se svým mladším bratrem Timanusem.

Foto: Profimedia.cz

Rentgenový snímek konstrukce, kterou má čtrnáctiletý Australan na noze.

„Byly dny, kdy jsem si říkal, že už nikdy nebudu schopný znovu chodit. Vždycky jsem miloval basketbal, jeho vidina mi pomohla vytrvat v celém tom snažení. Ta konstrukce pro mě byla ze začátku opravdu divná, ale po pár měsících už jsem si začal zvykat. Nikdy jsem nepřemýšlel o tom, že bych s tím přestal. Vždycky bych to dělal, ale byly dny, kdy jsem si chtěl dát pauzu a druhý den si kost natáhnout za dva dny dohromady, jen abych se držel plánu,“ dodal svědomitý Simeon.

Reklama

Výběr článků

Načítám