Hlavní obsah

Kolie z Čech se ujala osiřelých koťat. Kojí je, aniž by sama měla štěňata

Novinky, Dagmar Plecháčová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chlumec nad Cidlinou

Síla mateřských pudů nepřestává překvapovat ani v říši zvířat. Tentokrát je hlavní hrdinkou celého příběhu kolie Sára, která se ujala novorozených koťat, jako kdyby to byla její vlastní mláďata. Jejich opravdová máma totiž po porodu zemřela. A ačkoli Sára nemá štěňata, mateřské mléko se jí spustilo a nyní tak může desetidenní koťátka i kojit.

Článek

Šest koťat se narodilo kočce Máje v Šestajovicích u Jaroměře. Mája bohužel porod nepřežila, o šest koťátek se musel postarat jejich majitel Jan Tichý, který se pokoušel je krmit uměle. Mláďata však trpěla zácpou a měla nafouklá bříška, dvě z nich byla příliš slabá a nepřežila.

„Když jsem ta miminka přivezla, zkoušela jsem na nafouklá bříška všechno možné, nic z toho ale nepřineslo valný výsledek, koťata měla hroznou zácpu. Také jsem jim prováděla klystýr, to byl také křik na celý dům, ale chtěla jsem jim pomoct,“ sdělila Novinkám Dita Kroupová, dcera Jana Tichého, která se rozhodla o zbylá mláďata postarat.

Druhý den, kdy už Dita Kroupová z Chlumce nad Cidlinou vše pomalu vzdávala, stále zkoušela malé krmit a masírovat jim bříška. Chtěla je zkusit nabídnout fence, která má již odrostlá štěňata, ale ta je zamítla. Zato jejich druhá fenka Sára neustále pobíhala kolem a o mláďata se zajímala. Paní Kroupová je proto zkusila položit k ní.

Fenka Sára je téměř okamžitě přijala "za své"

„Jakmile mláďata ucítila chlupy, hned začala lézt a pískat, hledala cecík. Sárinka se pootočila ještě více na bok, aby koťata měla přístup, olizovala je a čekala," řekla Novinkám Kroupová. Samozřejmě koťata byla jen ráda, že mají teplo "mámy" a tak spokojeně usnula. Ona je občas pomasírovala a všichni byli spokojení.

"To ještě koťátka nepila od Sárinky, pořád jsem je krmila připraveným mlékem,“ uvedla Kroupová. Další den bylo jedno z koťátek už tak dehydrované a slabé, že nevydrželo. Takže jsou nyní tři, ale ty se mají čile k světu.

„V neděli ráno jsem šla opět krmit a vidím, jak je koťátko s bílou mašlí na krku přisáté, Sárince se spustilo mléko a koťata to nejspíš vycítila, takže se obsluhují sama. Občas jim ještě pomůžu, protože cecíky psů jsou větší a nejsou tak pevné jako u koček, takže mají občas problém se přichytit. V noci už mě koťátka nebudí, bříška se jim o něco zmenšila a jsou spokojená, tak doufám, že to tak i zůstane. Uvidíme následující dny. 'Mamina' se o ně ale stará velice pečlivě,“ dodala nová majitelka koťátek, která jim spolu s kolií Sárou zachránila život.

Reklama

Výběr článků

Načítám