Hlavní obsah

Výzkum za stovky miliard má "oslňující" výsledek: nejlepší hledač bomb je pes

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pentagon si zadělal na pořádnou ostudu. Studie organizace, která měla ke svému provozu k dispozici 19 miliard dolarů (332 miliard korun), měla za účel objevit nové a lepší cesty k nacházení nastražených výbušnin. Výsledek studie je však značně tristní, nejlepším detektorem je totiž pes, kterého prý víceméně nejde plnohodnotně nahradit.

Foto: Reuters

Výcvik psů bude pro pokračování války ze spojenecké strany klíčový. Ilustrační foto

Článek

Pentagon a jeho speciální oddělení pro odhalování a zneškodňování podomácku vyrobených výbušnin JIEDDO (The Joint Improvised Explosive Device Defeat Organization) pracuje na problému hledání výbušnin dlouhá léta, avšak rozhodně v poslední době neslaví úspěchy. Na následky výbuchů nastražených bomb umírá v Afghánistánu stále více koaličních vojáků a nevypadá to, že by se měla situace v nejbližší době zlepšit.

Oči velkého množství lidí se tak stále více upínaly k výzkumu, do kterého americké ministerstvo obrany investovalo mnoho miliard a který probíhal celých šest let. Není tak divu, že zavládlo obrovské zklamání, když zástupci JIEDDO na tiskové konferenci prohlásili, že: "Psi jsou nejlepšími detektory bomb."

Nejpokročilejší detektory bomb totiž dokáží objevit pouze asi 50 procent nastražených výbušnin. U psů se číslo pohybuje až o třicet procent výše. V oblasti samotného nacházení výbušnin tak prý není příliš kam postupovat. Naproti tomu by bylo možné pokročit v jejich zneškodňování pomocí rádiových vln, které by rušily jejich funkčnost. Něco takového je však zatím jen sladkým příslibem budoucnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám