Hlavní obsah

Nelepivá žvýkačka z USA přijde i do Evropy

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Speciální žvýkačka, která se díky zvláštní přísadě nelepí ke všemu, nač se dostane, se dostala ve středu do prodeje v amerických obchodech. A spokojeni budou asi jak zákazníci, tak i zástupci měst. Právě města vynakládají ročně milióny až stovky miliónů na čištění ulic od žvýkací gumy.

Článek

Nová žvýkačka Rev7 má údajně stejnou chuť a strukturu jako normální žvýkačka, ale je lehce smytelná vodou a z oblečení se dostane jen mýdlem a vodou, aniž by zanechala jakékoliv stopy. Běžným čištěním ulic se z nich dostane 50 procent odhozených žvýkaček, to by však mohla nová žvýkací guma změnit.

Žvýkačku Rev7 navrhli vědci z Bristolské univerzity ve dvou chutích - spearmint a peppermint. Od všech svých gumových protějšků se odlišuje tím, že obsahuje polymer, který ji dělá méně přilnavou.

"Motivace vynalézt tento produkt vznikla v ulicích Anglie a USA, které jsou zaneseny žvýkačkami, jež jsou k vidění bohužel skoro všude. Náš nápad by se dal v budoucnu využít i v boji proti graffiti a ochraně před bakteriemi. Vzhledem k tomu, jak obrovským problémem jsou žvýkačky, tak jsme se nyní zaměřili hlavně na ně," uvedl profesor Terry Cosgrove.

Za žvýkačky hrozí i vězení

Běžné žvýkačky jsou ze syntetického latexu, který je silně přilnavý a odolný vůči počasí. Jen v letošním roce se v USA prodá zhruba 300 000 tun žvýkaček a dvě pětiny z nich zůstanou v nějaké formě v životním prostředí. Náklady na jejich odstraňování jsou pak velmi vysoké. Ne nadarmo existují země, kde jsou žvýkačky zakázané. Například za pašování žvýkací gumy do Singapuru můžete skončit na rok ve vězení a ještě zaplatíte pořádnou pokutu.

Nové žvýkačky vyrábí společnost Revolymer, kterou založila právě Bristolská univerzita. Ta dostala od investorů štědrý grant ve výši bezmála 300 miliónů korun, který slouží k uvedení žvýkaček do prodeje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám