Hlavní obsah

V Anglii prodávají v supermarketech veverčí maso, ochránci zvířat zuří

Novinky, Dagmar Plecháčová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Ochránci zvířat se tvrdě postavili proti britskému řetězci potravin Budgens. Ten totiž do svého sortimentu zařadil i maso z veverek. Obchod se brání, že je o maso z hlodavců všeobecně velký zájem, protože má vysoký obsah bílkovin a naopak nízké procento tuku. Řetězec tak prý pouze pokrývá poptávku.

Foto: Profimedia.cz

Veverek popelavých je ve Velké Británii hodně, místní řetězec se tak rozhodl pokrýt poptávku a prodávat jejich maso.

Článek

Veverky byly v minulosti v Británii poměrně oblíbenou pochoutkou, pravidelně se jejich maso používalo například k přípravě slaných koláčů. Postoj řetězce Budgens byl kritizován mimo jiné i zastánci organizace Viva zabývající se životními podmínkami zvířat.

„Posbírat kvůli masu tisíce veverek popelavých částečně i kvůli tomu, aby se zvýšil počet veverek obecných, je nelidské. Je zároveň velmi smutné, že Budgens může mít zisky z masakrování volně žijících živočichů,“ uvedla zakladatelka organizace Viva a zooložka Julie Gellatleyová.

„Pokud se řetězec snaží prosadit v konkurenci tím, že bude prodávat maso veverek, jediné co tím vzkazuje okolí je to, že mu stojí za to mít na rukou krev krásných divokých zvířat pro pár liber,“ dodala Gellatleyová.

Anketa

Snědli byste veverku?
Ne, nikdy bych nepozřel/a veverčí maso.
37 %
Možná bych vyzkoušel/a, jak chutná.
32,3 %
Určitě, nemám s tím problém.
30,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3204 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám