Hlavní obsah

V Jeruzalémě našli akvadukt ze 14. století

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Archeologové oznámili, že objevili akvadukt ze 14. století, který město zásoboval skoro 600 let. Vede po trase, která se pro zásobování města vodou užívala již od Ježíšových časů. "Objev" je poměrně neobvyklý tím, že archeologové přesně věděli, kde kopat. Stavba je totiž zachycená na fotografiích z konce 19. století.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Akvadukt, který byl postaven kolem roku 1320, se používal celých šest století. Zapomnělo se na něj až ve 20. století. Teď znovu spatřil denní světlo při opravách jeruzalémského vodovodního systému.

Yehiel Zelinger, který na vykopávky dohlížel, řekl reportérům AP, že v Jeruzalémě vlastně všechny stavby mohou pokračovat jen pod dohledem archeologů. Každý kousek vykopané hlíny totiž může obsahovat nějaký vzácný nález.

Zelingerův tým zatím našel dva z devíti přibližně třímetrových oblouků mostu, který vodu přiváděl k západní straně Starého města. Odborníci prý sice věděli, že tam akvadukt je, ale teprve teď mohou začít zkoumat důmyslný systém, který sloužil k přívodu vody ze vzdálených míst.

Vodovod prošel modernizacemi

Když v biblických dobách začal počet obyvatel Jeruzaléma růst, studny už nestačily a vládci města začali vodu hledat i mimo jeho zdi. Vhodný zdroj našli u Betléma, přibližně 22 kilometrů daleko. Odtamtud vedl první místní akvadukt, přibližně 2000 let starý.

Ve 14. století ale bylo zapotřebí přívod vody zmodernizovat, a toho se ujali tehdejší vládci, egyptští mamlúkové. Novou stavbu vedli po staré trase z Betléma, přes údolí známé jako Sultánovy rybníky až do Starého města. Turečtí vládci později akvadukt vybavili kovovými trubkami, ale už zanedlouho poté byl "pohřben".

"Je fantastický a neuvěřitelně dobře zachovaný," řekl Zelinger o nálezu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám