Hlavní obsah

Nejstarší obyvatelka ČR oslavila 107 let. Čte bez brýlí a chodí k volbám

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stosedmé narozeniny oslavila v sobotu Juliana Vašíčková z Prušánek na Hodonínsku, nejstarší obyvatelka České republiky. Když se narodila, svítilo se ještě petrolejkou a děti psaly ve škole na tabulky křídou. V důchodu je už neuvěřitelných pětačtyřicet let. Přesto čte noviny, chodí k volbám, zpívá a občas komanduje svoji jednasedmdesátiletou dceru.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Juliana má ráda zpívání, a tak si i na oslavě zazpívala s cimbálovkou.

Článek

„To jste mně udělali takovou radost. To já si ani nezasloužím,“ děkovala zjevně dojatá jubilantka v obřadní síni obecního úřadu, nabité k prasknutí gratulanty. Mezi nimi byl mimo jiné i jihomoravský hejtman Michal Hašek.

„Je to naprosto neobyčejný sváteční zážitek a já jsem vděčný, že jsem se ho mohl zúčastnit. Zvláště v této uspěchané a někdy také zlé době,“ nechal se slyšet hejtman.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Nejstarší obyvatelce ČR přišel ke 107. narozeninám blahopřát i hejtman Michal Hašek. Měla z něj nelíčenou radost, stejně jako z nejmladších obyvatel obce, kteří jí přišli zatančit a zazpívat.

A babička Vašíčková jeho přítomnost, stejně jako i přítomnost starosty obce Jana Noska, velmi dobře vnímala. I v tak požehnaném věku se totiž stále ještě zajímá o dění kolem sebe, politiku nevyjímaje. A taky si dojde k volbám. Službu mobilní volební schránky, se kterou by za ní komise přišla až do domu, odmítá.

K snídani si dá kakao a po obědě dvacet

„Ráno vstává po sedmé, k snídani má ráda kakao, loupáček či koláč, pak se vždycky zajímá, co se bude ten den vařit.  Když může, ještě i v kuchyni při vaření pomůže, nebo čte noviny. Samozřejmě bez brýlí. A protože pracovala celý život v obchodě, nechá si vždy předložit účtenku z nákupu a zkontroluje, zda je vše správně spočítané," prozradila na jubilantku její jednasedmdesátiletá dcera, která se o maminku stará.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Oslavenkyně s dcerami Dagmar Lysou a Marií Tesaříkovou. Juliana má tři vnuky a čtyři pravnuky. Sama babička je z deseti dětí.

"Po obědě si tak na dvě hodinky schrupne a pak podle počasí pozoruje ruch na ulici, nebo se jde podívat na zahrádku. A ještě pořád nám dokáže poručit. Spát chodí kolem půl desáté,“ dodala.

Druhá dcera Julie Vašíčková se vdala už před více než 40 lety do Čech a pokud může, snaží se maminku co nejvíce navštěvovat.

Jubilantka si neodepře škvarky ani sklenku vína

Babička s datem narození 1903 si se životosprávou nedělá starosti. Klidně si dá škvarky, stejně jako stopečku červeného vína.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Svérázným způsobem blahopřál pětiletý René Zříval, který v kroji za doprovodu cimbálovky předvedl takový verbuňk, že se jubilantce samou radostí draly slzy do očí.

„Na dlouhý věk platí nejvíc spokojenost v rodině a taky práce,“ říká. A i když někdy lamentuje, že je na světě už zbytečná, prušánečtí a nejen oni jí přejí ještě hodně dnů plných zpívání, které má nejradši.

Oslavy v kruhu rodiny a přátel se účastnilo asi 60 lidí. Servírovala se svíčková, řízky i kuřata. A pilo se - jak jinak v tomto kraji - výborné víno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám