Prestižní ocenění pro nejlepší pizzu si poslední březnovou středu neodnesli italští mistři kuchaři ani samozvaní králové rychlého občerstvení z USA se svou pizzou s tradičně tlustým těstem.

Na pařížské kulinářské události nechyběli ti nejuznávanější italští pizzaři, o jejichž kvalitách se nikdo neodváží ani na vteřinu pochybovat. Jenže na francouzského kuchaře Rabaha Zaouiho jednoduše neměli.

Kvalitní těsto je základ

Francouzský kuchař z Carcassonne po vyhlášení uvedl, že je oceněním velmi poctěn a částečně poodhalil, v čem tkví kouzlo jeho pizzy.

"Na dobrou pizzu je stěžejní mít dobré těsto. Pro mě osobně je nejdůležitější částí pizzy právě těsto. Přirovnal bych to k pánvičce, do které pak jen dám ingredience, které jsem si připravil. Připravíte-li kvalitní těsto, dali jste základ dobré pizze," uvedl Zaoui.

Francie je největším konzumentem pizzy v Evropě

Zaouimu dal za pravdu i jeden z porotců Patrick Asfaux, který potvrdil, že skvělá základna pizzy byla kuchařovým velkým trumfem.

Francie je druhým největším konzumentem pizzy na světě hned po USA. Každý Francouz sní ročně v průměru 10 kilogramů pizzy. Kolébka pizzy Itálie je v její spotřebě až daleko za zemí galského kohouta.