Hlavní obsah

Pozemní minolovka čistí nezadržitelnou silou cestu americkým jednotkám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nemalá část ztrát na americké straně připadá na oběti nastražených výbušných zařízení na cestách, po kterých se pohybují americké jednotky. Armádní technici proto dali na základě požadavků námořní pěchoty dohromady upravený tank, který je určený k čištění cest a odhalování min i radiem odpalovaných náloží.

Článek

Obrněná "minolovka" nese označení volně přeložitelné jako útočné prolamovací vozidlo ABV a vzniklo úpravou Tanku M1A1 Abrams. Vznikl tak speciál, který již prošel prvními bojovými testy v Afghánistánu, kde se osvědčil při pronikání do oblastí pod kontrolou Tálibánu v provinciii Hílmand.

Čtyřmetrová radlice vepředu je asi nejviditelnější součástí ABV, které tak připomíná obrovského brouka roháče prosívajícího půdu před sebou. Dvoučlenná posádka má však k odhalení nastražených pekelných strojů na cestě lepší prostředek. A nejen speciální pancíř, který odolá zásahu z raketového granátometu.

Nejoblíbenější taktikou dvoučlenné posádky při razení cesty zaminovaným terénem je vystřelení projektilu s připevněným nylonovým vláknem, na které je připevněno 794 kilogramů plastické trhaviny C4. Jeden takový výstřel následovaný mohutnou explozí vyčistí pás široký přes 15 metrů a dlouhý více než 90 metrů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám