Hlavní obsah

Švýcaři překonali Fossetův rekord, Zemi obletěli za necelých 58 hodin

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trojice švýcarských pilotů úspěšně pokořila rekord pohřešovaného dobrodruha Steva Fosseta, když obletěla Zeměkouli za 57 hodin a 54 minut. Riccardo Mortara a jeho posádka úspěšně přistála v neděli odpoledne v Ženevě. Zemi obletěli ve stroji Rockwell Sabreliner 65, který je ve stejné hmotnostní kategorii (9 000 kg - 12 000 kg) jako Fossetův rekordní stroj.

Článek

Třemi novými rekordmany jsou Riccardo Mortara, jeho nejstarší syn Gabriel a třetí pilot Flavien Guderzo. Trojice přeletěla nad 33 zeměmi a urazila celkem vzdálenost 36 900 kilometrů.

Fossetův rekord se Švýcarům podařilo překonat skoro o deset hodin. Fosset zemi obletěl v roce 2006 za 67 hodin a jednu minutu.

Posádka musela absolvovat deset dotankovávacích zastávek, přičemž žádná nesměla zabrat více než 15 až 20 minut.

Islandská sopka ohrozila rekord

"Ztratili jsme pět hodin kvůli sopce na Islandu, což byl docela problém, ale kromě toho šlo všechno dobře. Zotavili jsme se z toho a pak jsme kvůli tomu jen o něco více spěchali," uvedl Mortara.

Sopka v oblasti ledovce Eyjafallajökull vybuchla krátce před sobotní půlnocí a zmařila tak plány posádky dotankovat v Keflavíku. Museli se tak vrátit do Kanady a natankovat v Goose Bay. Tam také museli změnit plánovanou trasu a vydat se jiným směrem.

Reklama

Výběr článků

Načítám