Hlavní obsah

Čtyřlístků je stále méně, Irové nemají ani své trojlístky

Novinky, Famous, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dublin

Ačkoli by někteří při hledání symbolu štěstí možná sáhli po kominíkovi či hledali podkovu, většina lidí má jako nejznámější talisman čtyřlístek, potažmo trojlístek. Jenže toho v Evropě stále ubývá. Místa, kde přirozeně rostl, mizí jedno po druhém. A letošní tuhá zima způsobila, že mnoho Irů neoslavilo Den svatého Patrika s trojlístkem za klopou, jak mají zvykem.

Foto: Profimedia.cz

Trojlístky za klopou jsou nedílnou součástí oslav Dne svatého Patrika.

Článek

Podle botanika doktora Declana Doogueho můžou za nedostatek jetele také zemědělci. Pravého „irského“ jetele ubývá moderními metodami farmaření. Irskou národní rostlinou a symbolem svátku sv. Patrika totiž není jakýkoli jetel, ale pouze žlutě kvetoucí jetel pochybný – Trifolium dubium.

Doogue tvrdí, že letošní rok je pro jetel nepříznivý. Jednak dlouhodobě ubývá senných luk, kde mohl růst a množit se, ale letos navíc byla příliš tuhá zima, jejíž mrazy nadzemní části rostlin zničily a nové listy ještě nestačily narůst.

„Většinou se dnes jetel pochybný nahrazuje jinými falešnými druhy jako je třeba bíle kvetoucí jetel plazivý. To ale není pravý irský jetel,“ tvrdí Doogue.

Doogue tvrdí, že je mnoho rostlin, které se používají jako náhražky za trojlístek, ale jedinou pravou rostlinou, které toto označení přísluší, je podle něj Trifolium dubium. Čtyřlístek je jednoduše abnormální list jetele, který má místo tradičních tří listů čtyři.

Den svatého Patrika, který je 17. března, už slaví i mnoho Čechů. Většinou však zatím pouze nošením zeleného oblečení, pitím tradičních irských alkoholických nápojů a hlasitým zpěvem spolu s britskými turisty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám