Hlavní obsah

Britští ornitologové popsali nevídaný "rozvod" labutí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý školák ví, že labutě patří mezi nejvěrnější zvířata naší přírody. Pár, který se v mládí utvoří, si zůstává věrný do smrti jednoho z druhů a mnohdy si vdovec či vdova nového partnera už ani nehledají. Ale britští ornitologové teď pozorovali u labutí nevídaný úkaz – rozvod partnerů.

Foto: Profimedia.cz

Za normálních okolností spolu labutí pár zůstává po celý život

Článek

Jako by se extrémní míra rozvodů v britské společnosti přenesla i do říše labutí. Pozorovatelé ze zimoviště ve Slimbridge v hrabství Gloucestershire se loni rozloučili s párkem labutí, který letos v zimě přiletěl přečkat nepříznivé roční období opět na stejnou vodní hladinu. Ovšem oba bývalí partneři přilétli s novými druhy.

Druhý případ rozchodu

Je to vlastně druhý vědecky doložitelný případ labutího rozvodu ve čtyřicetileté historii zkoumání. Dosud byla separace původních labutích partnerů popsána jedinkrát, jedná se totiž o jev velmi vzácný.

„Není to u těchto ptáků, kteří jsou známi svým partnerstvím na celý život, nic vzácného, pokud jeden z páru zemřel. Ale pokud žije, rozchod je naprosto nevídanou věcí,“ uvedli experti ze Slimbridge. Proč se dvojice rozešla a našla si nové protějšky, zůstává záhadou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám