Hlavní obsah

Slavná labuť, která milovala lodičku, se ztratila. Možná uhynula

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MÜNSTER

Černá labuť Petra z německého Münsteru, jejíž láska k lodičce v podobě bílé příbuzné obletěla celý svět, zmizela. Třetí zimu vznešený pták symbolizující věrnou lásku už zřejmě nepřežil. Nadšenci pečující o Petru se s tím odmítají smířit a věří, že se jen ztratila. Po městě a okolí tak šíří tisíce letáků, které mají na ztrátu labutě upozornit.

Článek

Petra je černým druhem labutě, který pochází z Austrálie, a v Evropě se chová v některých zahradách a parcích. Její příběh začal v září 2006, kdy se nešťastnice bez partnerky zamilovala do plastové lodičky. Jenže tu na zimu schovávali a opeřenci hrozila smrt smutkem.

Labutě jsou známy tím, že jsou věrné po celý život jednomu partnerovi, kterého si vyberou. Když jeden z partnerů zemře, druhý většinou dožívá v osamění a umírá nedlouho poté. Petra však po mediálním zájmu začala požívat řadu výhod a na podzim 2007 už jí majitelé labutího šlapadla dovolili zimovat s plastovou láskou. Pár měsíců nato ale začalo velké drama. Před Vánocemi se totiž Petra zamilovala do bílé labutě. Ta jí ovšem zanedlouho uletěla.

Možná se nachází 100 kilometrů od Münsteru

Nešťastná Petra se nakonec loni v březnu vrátila ke šlapadlu. Teď však zmizela, a pokud neuhynula, tak jí vážně hrozí, že zimu bez pomoci lidí nepřežije. Společnost "Přátel černé Petry“, která už má 58 platících členů, vytvořila letáky s upozorněním na ztrátu vzácné labutě. Většina plakátků byla rozvěšena po Münsteru.

"Volalo nám asi čtyřicet či padesát lidí a vypadá to, že mohla nalézt nový domov asi sto kilometrů odsud,“ uvedl mluvčí společnosti Reinhold Wiens. "Pokud se prokáže, že je to Petra, bude to obrovská úleva. Obávali jsme se o ni, protože byla vychována lidmi, a nemyslíme si, že by bez jejich pomoci přežila, zvláště v této chladné zimě,“ dodal Wiens.

Zmíněná telefonáty ohlášená labuť je prý krotká a hledá u lidí potravu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám