Hlavní obsah

Vytrhávání předních zubů je v JAR novou módou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kapské Město

V Jihoafrické republice se rozšířila nová, dosti podivná móda. V tamní míšenecké komunitě si mladí lidé nechávají vytrhávat přední řezáky. Zuby jsou prý příliš velké a díry v dásních zpestřují sexuální dobrodružství.

Foto: Profimedia.cz

Přední zuby se v JAR kvůli módě vytrhávaly již v 60. letech. Ilustrační foto

Článek

Díky zlatým zubům, jež se třpytí v jihoafrickém slunci, má Yazeed Adams zářivý úsměv. Ovšem mladý muž je také hrdý na to, že může odložit svůj umělý chrup a ukázat dáseň zbavenou horních řezáků, jakousi "díru", která je mezi míšenci v Kapském Městě právě v módě, napsala agentura AFP.

Skupina mládeže shromážděné kolem něho, v širokých svetrech a mohutných slunečních brýlích, si rovněž sundává zubní protézy a s bezzubým úsměvem pózuje v gangsterském stylu.

"Je to móda, dělají to všichni," ujišťuje jednadvacetiletý Yazeed a vysvětluje, že si nechal vytrhnout řezáky, protože prý byly příliš velké.

Tato praxe je mezi míšeneckou komunitou tak hojná, že se o ní vypráví několik báchorek. Nejčastěji se povídá, že díra v zubech prý zpestřuje sexuální hrátky, a proto se jí říká "díra vášně".

Tento jev pochází z doby před více než 60 lety
Jacqui Friedlingové z univerzity v Kapském Městě

Ve skutečnosti je tento fenomén, rozšířený především v chudinských čtvrtích, směsicí jakýchsi estetických snah a úsilí o identitu, uvádí se ve studii Jacqui Friedlingové z univerzity v Kapském Městě.

Jihoafričtí míšenci nazývaní coloureds mají evropskou, africkou, ale také asijskou nebo indickou krev. Za apartheidu tvořili zvláštní kategorii mezi bělochy a černochy, která měla specifická práva.

"Míšenci jsou směsicí různých lidí, nemohou si činit nároky na své předky," uvádí vědkyně. Proto se u nich rozvinuly "znaky identity", jako je trhání zubů, často u mladých lidí považované za rituál dospělosti.

Ustoupili sociálnímu tlaku

Více než 40 procent těch, kteří si dobrovolně nechali vytrhat zuby a které expertka ve studii uvádí, vysvětlili, že ustoupili jistému sociálnímu tlaku.

Podle jiných, jichž je asi deset procent, je tato praxe součástí rituálů gangů z Cape Flats, chudých černošských předměstí mimo Kapské Město osídlených především míšenci.

"Jednotlivé gangy mezi sebou bojují a říká se, že vyrazit někomu zuby je tak trochu jako ukrást mu majetek," vysvětluje Jacqui Friedlingová. Konstatuje, že způsob provedení protézy je znakem příslušnosti ke skupině.

"Tento jev pochází z doby před více než 60 lety," říká. "Bylo to v módě už za mých rodičů. Vyvíjí se to ve vlnách. A dnes je to znovu velmi módní," dodává.

Nechal vytrhat zuby i svým dětem

"Ačkoli etická pravidla zubařům zakazují vytrhávat zdravé zuby, fenomén se znovu šíří," potvrzuje doktor Rob Barry z fakulty zubního lékařství v Kapském Městě.

"Téměř každý týden za mnou chodí mladí lidé požadující, abych jim vytrhl zuby," říká a dodává, že zhotovil tisíce falešných zubů pro lidi, kteří potřebovali mít chrup v dokonalém stavu kvůli zaměstnání.

Umělé zuby se staly jakýmsi módním doplňkem. "Když jdu s přáteli, nasadím si chrup s trochou zlata či drahých kamenů nebo s jiným designem," líčí Jacqui Friedlingová. "Panuje takový názor: kdo si může dovolit umělý chrup, stoupl ve společenském žebříčku nahoru," vysvětluje.

Taková úprava úsměvu však není bez rizika. Své o tom ví pětačtyřicetiletý Ronald de Villiers. Přišel o všechny zuby, když si některé z nich nechal vytrhat, aby mohl nosit zlatou protézu, od níž dostal do celých úst infekci.

Přesto zaplatil dentistovi nepříliš dbalému etiky, aby vytrhal několik zubů jeho dětem ve věku 11 a 14 let. "Takhle jsou mnohem hezčí," říká.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám