Hlavní obsah

Sto ledových dětí roztálo na akci Greenpeace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Za 100 dní začne v Kodani mezinárodní konference o klimatu pod záštitou OSN. Obsahem jednání má být přijetí dokumentu, který by od roku 2012 nahradil Kjótský protokol a vedl ke snižování emisí skleníkových plynů. Greenpeace se proto rozhodla v Pekingu rozmístěním stovky soch dětí z ledu upozornit na to, že budoucnost může rychle odtát.

Článek

"Chceme říct lidem, že pokud nepodnikneme něco dnes, budoucnost našich dětí odtaje podobně, jako tyto ledové sochy,“ řekla ředitelka kampaně Greenpeace Yan Ailun. Čína byla vybrána mimo jiné i proto, že je v současnosti největším producentem skleníkových plynů, ačkoli při přepočtu na hlavu tento žebříček ještě nevede.

„S každým dalším rokem je v létě větší horko, objevují se tsunami a zemětřesení. Nejsem žádný odborník, ale myslím, že tu nějaká souvislost bude. Když se zhorší životní prostředí, tak to budoucnost dětí určitě ohrozí,“ řekla Wen Li-juan, jedna z návštěvnic tající aleje soch.

Kjótský protokol v současnosti nestanovuje žádné limity pro rozvojové země. Ty argumentují, že pokud by omezení přijaly, zablokovaly by svůj další průmyslový rozvoj. Dopadů na hospodářský rozvoj v případě zpřísňování limitů na emise skleníkových plynů a především oxidu uhličitého se bojí i vyspělé země.

Reklama

Výběr článků

Načítám