Hlavní obsah

Mezi řádky starého kodexu se skrývala tvář Leonarda da Vinci

Právo, DPA, ČTK, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak vypadal Leonardo da Vinci za mlada, se zatím dalo jen spekulovat. Géniova tvář byla známá jen z autoportrétu z doby jeho stáří. Nyní ale italský novinář tvrdí, že objevil mistrovu kresbu, která je zřejmě jeho jediným autoportrétem ve středním věku. Souhlasí s ním i odborníci.

Foto: Reuters

Mezi řádky ukrytá tvář je možná autoportrétem Leonarda da Vinci.

Článek

Skicu původně zakrýval text v jednom z umělcových sešitů, sdělila o víkendu televize RAI. Novinář Piero Angela si prý před časem listoval kopií Leonardova kodexu popisujícího charakteristiky ptačího letu, když najednou spatřil pod písmeny kontury nosu. V laboratoři se pak podařilo oddělit obrázek od faksimilie. Vzešel z toho portrét zamyšleného mladého muže s dlouhými vlasy a jemným knírem.

„Domníváme se, že Leonardo pracoval s těmito stránkami mezi lety 1482 až 1489 v době, kdy pobýval v Miláně na dvoře vévody Lodovica Sforzy. Poté je recykloval na sepsání kodexu,“ prohlásil Angela podle agentury ANSA.

Da Vinci se narodil v roce 1452. Angela věc konzultoval jak s chirurgy studujícími vlastnosti obličeje, tak s policií, která zhotovuje kresby podezřelých osob. Skica má podle nich mnoho společných rysů s dosud jediným Leonardovým autoportrétem zhruba z roku 1512, na kterém je vyobrazen jako stařec.

Na začátku února jeden italský historik našel v rodinné sbírce na jihu země další údajný autoportrét renesančního génia. Na olejomalbě je muž podobající se Leonardovi s dlouhými vlasy, vousy a kloboukem. Experti ale zatím autentičnost díla nepotvrdili.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám