Hlavní obsah

UFO jsou jen záblesky světla při bouřkách, tvrdí vědci

Právo, Novinky, mcm, vm, space.com

Vědci přišli s teorií, která může vysvětlit v poslední době velmi častý výskyt neidentifikovaných jevů či objektů na obloze. Anglickým slovem "sprite" odborníci označují přízraky nebo duchy, vědci ho však používají k označení náhlých záblesků světla vysoko nad Zemí, které se objevují při bouřkách. Podle geofyzika Colina Price by tento jev mohl vysvětlit i UFO.

Foto: Profimedia.cz

Sledování zimních bouří nad Středozemím ukázalo, že záblesky vypadají obvykle jako pruhy nebo úponky světla.

Článek

„Blesk vyvolává při bouřce elektrické pole, vytvářející záblesk světla zvaný sprite. Víme, že jen specifický typ blesku je spouštěčem vyvolávajícím záblesky světla vysoko nahoře,“ říká Price, který pracuje na telavivské univerzitě.

Záblesky, označované i jako „tančící světla“, byly zjištěny ve výšce 56–130 km, tedy vysoko nad bouřkami a blesky, které sjíždějí do země maximálně z výšky 11 až 16 kilometrů.

Sledování zimních bouří nad Středozemím ukázalo, že záblesky vypadají obvykle jako pruhy nebo úponky světla. Mohou však mít i podobu rychle se pohybujících koulí – a právě tak o nich mluví lidé, vyprávějící o UFO.

Obrovské "svíce" světla

Price a jeho lidé změřili i velikost „tančících světel“. „Svíce v záblescích jsou až 24 kilometrů vysoké a svazek svící je široký až 72 kilometrů – vypadá to jako obří oslava narozenin,“ řekl. Jako „svíce“ označuje Price pruhy zvlášť intenzívního světla. Uvedené rozměry naznačují, že za určitých okolností mohou být viditelné i ze Země.

Záblesky již pozorovali piloti letadel i osádky kosmických lidí, často v doprovodu dalšího záhadného fenoménu, který bývá označován jako „modrý tryskáč“ (blue jet).

V lednu byla například jako potvrzení existence UFO označena událost, kdy neidentifikovný objekt zničil část větrné farmy v Anglii. Místní obyvatele v noci probudila podivná světla, která se rychle přibližovala směrem k větrným elektrárnám.

UFO se mělo objevit i nedávno v Německu. Kontroloři letového prostoru oznámili 19. ledna svým nadřízeným, že se nad zemí pohybuje extrémně rychlý neidentifikovatelný létající předmět. Svědectví podpořili také stíhací piloti německé Luftwaffe, kteří se s objektem setkali ve vzdušném prostoru.

Reklama

Výběr článků

Načítám