Hlavní obsah

Podnikatel se dal na dráhu bankovního lupiče, inspiroval ho seriál

Právo, DPA, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MADRID

Až k bankovním loupežím přivedla hospodářská krize dvaapadesátiletého španělského stavebního podnikatele, jehož firma zkrachovala. Během čtyř přepadení peněžních ústavů v provinciích Lérida a Huesca stačil ukrást celkem 80 tisíc eur (2,37 mil. Kč), avšak při pátém jej už dopadla policie. Kuriózní je, že pachatele k činu motivoval televizní seriál.

Článek

U výslechu lupič řekl, že chtěl ukořistěné peníze použít k zaplacení dluhů. Neviděl prý jinou možnost, jak se vyrovnat se závazky, jímž vzhledem ke krizi nebyl schopen dostát. Svou firmu, která donedávna prosperovala, musel zavřít, protože mu neplatili zadavatelé zakázek.

K bankovním přepadením muže inspiroval televizní seriál o zločinci zvaném El Solitario (Samotář), který byl do svého dopadení před dvěma lety nejhledanějším lupičem v zemi. El Solitario přepadával bankovní filiálky v odlehlejších místech a nezanechával žádné stopy. Během pěti let ukradl ve 35 bankách celkem 600 tisíc eur (cca 17,5 miliónu korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám