Hlavní obsah

Dvouletá holčička přežila 18 minut pod vodou

Novinky, BBC, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Dvouletá Oluchi Nwaubaniová z Londýna jen zázrakem unikla jisté smrti. Před třemi měsíci spadla do studeného bazénu a pod hladinou zůstala celých 18 minut. V pondělí však lékaři prohlásili, že je velká šance, že si dívka neponese žádné výraznější celoživotní následky.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Dvouletá holčička byla bez kyslíku více než tisíc vteřin. Její mozek a tělo se s nedostatkem vzduchu vypořádaly bez vážnějších následků. Nwaubaniová byla po vytažení z bazénu v kritickém stavu. Díky práci záchranářů a okamžitému příletu lékařské helikoptéry se povedlo její život zachránit.

Tři měsíce po neštěstí jsou lékaři poměrně optimističtí. Zatímco po nehodě nepředpokládali, že by dívka ještě někdy mohla chodit či mluvit, nyní holčička pobíhá po bytě a podle svých rodičů si "říká, co chce".

Dívce pomohlo, že voda byla studená

Rodiče malé Oluchi tvrdí, že je vše s jejich dcerou v pořádku. "Lékaři tvrdí, že hlavním problémem bude pohyb, ale ona je neustále na nohou, chodí, běhá a také docela dobře mluví," řekla její matka Tayo Nwaubaniová, která už si svou dceru střeží daleko lépe než dříve.

Malá Oluchi už po třech dnech od nehody dýchala sama a její stav se zlepšoval. "Navzdory populárnímu názoru, že jsou malé děti slabé, je realita odlišná. Mají totiž většinou velmi zdravé srdce, plíce a mozek. A studená voda zpomalila její metabolismus, a tak mohla vydržet delší čas bez kyslíku," uvedl jeden z lékařů Ffion Davies.

Reklama

Výběr článků

Načítám