Hlavní obsah

Luc Besson chce vybudovat francouzský Hollywood

Novinky, Korzo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Jeden z nejznámějších francouzských režisérů Luc Besson, který se proslavil takovými filmy, jako je Pátý element, Johanka z Arku, Wasabi, Fanfán Tulipán či Taxi 2003, se rozhodl vybudovat na březích Seiny nový Hollywood, který by měl poněkud zchladit slávu americké továrny na sny.

Článek

Francouzský Hollywood vyroste v prefektuře Saint-Denis na místě bývalé továrny na elektroniku na rozloze 55 tisíc čtverečních metrů.

Základem grandiózního projektu bude dvanáct pavilónů, technická studia, dva obrovské kinosály a samozřejmě restaurace. Základní práce začnou na jaře příštího roku a předpokládá se, že jen počáteční investice budou činit více než 100 miliónů eur (asi 3 mld. Kč). "Výstavba komplexu bude zřejmě trvat déle, než jsme původně předpokládali. Nicméně se domníváme, že jdeme správným směrem," řekl zástupce starosty Saint-Denis.

Výstavbou filmových ateliérů Bessonovy plány zdaleka nekončí, neboť už nyní plánuje vybudování obrovského zábavního parku, který by měl směle soupeřit s EuroDisneylandem.

Rodilý Pařížan Luc Besson odešel v devatenácti letech do Hollywoodu a pracoval tam ve filmovém průmyslu tři roky. Po návratu do Francie založil vlastní produkční společnost Les films du dauphin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám