Hlavní obsah

Krize žene Brity do chomoutu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hospodářská krize přinesla mnohým útrapy, zdá se ale, že některým v Británii přinesla štěstí - přispěla totiž ke zvýšení počtu sňatků. Podle odborníků může být tento trend důsledkem skutečnosti, že lidé hledají v dobách nejistoty větší stabilitu, píše list The Daily Telegraph.

Foto: Profimedia.cz

Manželství dodává lidem pocit bezpečí.

Článek

Od počátku ekonomické recese zaznamenávají matriky a kostely růst počtu civilních a církevních sňatků. Chrissie Staintonová, která je už 16 let matrikářkou ve městě Poole v anglickém hrabství Dorset, prý ještě takový nárůst zájemců o vstup do manželství nezažila.    

"Je to neuvěřitelné," prohlásila. "Po Vánocích je tu vždycky rušno, ale teď máme plné ruce práce s tím, abychom lidem vyhověli. Z nějakého důvodu roste počet svateb."    

Páry na svatbách šetří

Jedno z míst, kde se dvojice v Poole s oblibou nechávají oddat - historické zahrady Compton Acres - zaregistrovalo ve srovnání s loňským rokem o 70 procent více těch, kteří spěchají do "chomoutu". "Zaznamenali jsme prudký nárůst poptávky a registrací, ale zároveň zjišťujeme, že dvojice více šetří na výdajích za sňatek," uvedla manažerka Compton Acres Suzie Wattsová.    

Podle sociologa z Lancasterské univerzity Caryho Coopera dává zvyšování počtu uzavíraných manželství smysl. "Cítí-li se člověk nejistý, a právě tak se teď lidé cítí, přejí si vnést do svého života stabilitu," míní. "V období hospodářského růstu, kdy vládne příznivé podnikatelské klima, se lidé víc spoléhají sami na sebe. Ale když nastanou zlé časy, hledají ve vztahu s tím druhým více bezpečí."    

Nicméně celkový podíl lidí vstupujících do manželství v Británii v posledních letech poklesl. Podle nejnovějších údajů Národního statistického úřadu byla v roce 2007 v manželském svazku jen polovina dospělých (51 procent) ve srovnání s 59 procenty v roce 1998.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám