Hlavní obsah

Dvojici ztracené v horách zachránilo život světlo z mp3 přehrávače

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svítící displej přehrávače mp3 zachránil v pátek dvěma mladým Francouzům život, když zabloudili v noci ve švýcarských Alpách. Světlo z displeje přehrávače stačilo záchranářům ve vrtulníku k tomu, aby zbloudilce v noční tmě našli. Informovala o tom v neděli švýcarská horská služba.

Článek

Dvaadvacetiletí mladíci se vydali v kantonu Graubünden na túru do hor a zabloudili. Do setmění nenašli cestu zpět, a proto se pokusili zavolat pomoc mobilem. Jako naschvál ale jedinému mobilu, který sebou měli, došla baterie právě v okamžiku, kdy stačili ohlásit nouzovou situaci.

Záchranáři je proto nestačili zaměřit a museli po mladících pátrat jen přibližně podle údajů z hotelu, kterým směrem vyrazili.

Oběma ztracencům však přálo štěstí v neštěstí - pátrací vrtulník se pohyboval skutečně nad oblastí, v níž byli. Tehdy jim pomohla vlastní vynalézavost a duchapřítomnost: protože neměli jiný zdroj světla, mávali vůči vrtulníku, který slyšeli, rozsvíceným displejem svého přehrávače.

V naprosté tmě stačilo i pár diod pro osvětlení obrazovky k tomu, aby záchranáři z vrtulníku uviděli znamení, přistáli a mladíky přepravili do údolí.

Nehledě na noční teplotu kolem minus 15 stupňů utrpěli oba jen lehké nastuzení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám