Hlavní obsah

S Obamou může vstoupit do Bílého domu i basketbal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Bílý dům má svůj bowling, který tam instaloval prezident Richard Nixon, má i vlastní bazén, který má zase na svědomí Gerald Ford: rezidence amerických prezidentů by mohla mít ale také basketbalové hřiště, až se Barack Obama ujme koncem ledna své funkce, píše agentura AFP.

Foto: Jim Young , Reuters

Barack Obama každé ráno 45 minut cvičí nebo hraje basketbal.

Článek

"Američané si nepřejí, aby jejich prezident byl neduživý. Není zrovna nutné, aby to byl sportovec, ale musí být zdatný," řekl historik Tim Blessing z univerzity v Pensylvánii. Američané potřebují vědět, že jejich prezident má dost síly vykonávat vyčerpávající práci," dodává expert.

Vytrvalost, s jakou Barack Obama každé ráno 45 minut cvičí nebo hraje basketbal, si zaslouží obdiv. V květnu časopis Men´s Fitness zařadil demokratického kandidáta mezi 25 nejzdatnějších mužů v zemi, i když si občas zapálí cigaretu.

V den prezidentských voleb si sedmačtyřicetiletý kandidát zorganizoval basketbalový zápas v jedné tělocvičně v Chicagu, aby si zkrátil čekání na výsledky. Hodit míč do koše při čekání na volební výsledky se stalo pro něj rituálem už od kampaně před primárkami.

"Je mnohem silnější, než se zdá," řekl v televizi Alex Giannoulias, jeden z vyvolených, kterému bylo umožněno driblovat s míčem s příštím prezidentem v den jeho volebního vítězství. "Měl výraz usmívajícího se chlapce, ale hraje tvrdě a je velmi disciplinovaný," řekl o zvoleném prezidentovi, který má štíhlou a vysokou postavu (1,86 metru) a působí poněkud křehce.

Povídá se, že když potkal svoji budoucí ženu Michelle, vyzkoušel si ho napřed její bratr, trenér univerzitního mužstva, na basketbalovém hřišti. S hrou svého příštího švagra byl spokojen a řekl o něm, že je to sebejistý a šlechetný člověk. V jednom pořadu v televizi ABC Obama na jaře zavtipkoval, že v Bílém domě vymění bowlingovou dráhu za basketbalové hřiště. Bylo to poté, co při bowlingu udělal sérii katastrofických hodů a koule skončila neomylně v rigolu.

Stropy v Bílém domě jsou vysoké, basket není problém 

"Každý prezident si v Bílém domě instaluje svoje vlastní zařízení. Stropy v Bílém domě jsou 6,7 metru vysoké a místo pro basket tam je," ujišťuje Tim Blessing. Důležité podle tohoto experta je "ukázat fyzickou sílu, která má zachovat jeho politické zdraví".

Nejzdatnější z prezidentů v očích Američanů zůstává Theodore Roosevelt (v Bílém domě 1901-1919), který byl už v mládí astmatikem a vlastní vůlí si pěstoval fyzickou sílu. Při pokusu o atentát v roce 1912 střela prošla rukopisem v jeho kapse a zůstala v jeho prsním svalu. "Byl tak svalnatý, že lékař řekl, že pokud by jeho prsní svaly nebyly tak silné, střela by ho zabila."

Nejméně ve formě byl Bill Clinton, který ve svých 58 letech po skončení obou prezidentských mandátů (1993-2001) prodělal čtyřnásobný bypass. Jeho pokusy pravidelně běhat, které střídaly návštěvy u McDonald´s, byly Američanům pro smích. "Zhubl o deset kilo a vypadal, že je v plné formě. Ale o dva týdny později zase nabral deset. Nedokázal se kontrolovat, ve Spojených státech byl terčem posměchu a to mu nepomohlo," soudí Blessing.

Reklama

Výběr článků

Načítám