Hlavní obsah

DNA pomůže vyřešit 62 let staré znásilnění a vraždu

Novinky, BBC, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SWANSEA

Britští vědci pracující na kriminálním případu z roku 1946 využijí DNA, aby mohli zpětně vypátrat pachatele brutálního činu. Před 62 lety šla dvanáctiletá Muriel Drinkwaterová z velšské vesnice Penllergaer nedaleko Swansea domů ze školy, ke svému domu však už nikdy nedošla. Neznámý pachatel ji znásilnil a zastřelil. Po dlouhých desetiletích existuje šance, že policisté případ úspěšně vyšetří.

Článek

Soudní experti získali ze stopy semene na kabátu oběti vzorek DNA a zjistili, že je úzce spjatý s rodinou pachatele. Policie tak bude moci nyní vystopovat vraha a to i v případě, že by už byl dávno mrtvý. Stačí jí najít souhlasící profil u nějakého příbuzného mužského pohlaví.

Colin Dark ze soudního vědecké služby tvrdí, že jde o zřejmě nejstarší zločin na světě, ze kterého se podařilo získat vzorek DNA a tzv. rodinný portrét. Zatím se pachatele vystopovat nepodařilo jelikož jeho detaily v národní DNA databázi chybí.

Jak může DNA profil pomoci detektivům

Detektiv Paul Bethell z tamějšího policejního oddělení se domnívá, že pachateli bylo v době, kdy spáchal vraždu, mezi 18-25 lety. Nyní by tak vrahovi bylo nejméně 80 let, pokud by byl tedy ještě naživu.

Podle Bethella se policie zaměřila na 40 až 50 mužů, kteří figurovali v původním vyšetřování. Od všech, kteří byli označeni jako silně podezřelí, bude v nejbližší době odebrán vzorek DNA. V případě, že již nežijí, tak bude vzorek odebrán jejich nejbližším mužským příbuzným. Jedině tak se zjistí, jestli od nich vede ke zločinu nějaká spojitost.

Jednou už podobné hledání vraha vyšlo

Vědci použili při vyšetřování techniku zvanou Y-STR, díky které se jim podařilo ze stopy na kabátu získat rodinný profil pachatele. Tato technika umožňuje prozkoumat specifické znaky chromozómu Y, který přechází z otce na syna relativně nezměněný přes celé generace.

Rodinné hledání bylo pro vědce například nezbytné už u vraždy z roku 1988, kdy byla zavražděna dvacetiletá Lynette Whitová z Cardiffu. Hledání výjimečné genové varianty, která byla z místa zločinu získána, byla tehdy v národní DNA databázi úspěšné. Podobný profil měl jeden 14letý kluk, od kterého se už policie jednoduše propracovala na bratra jeho otce Jeffreyho Gafoora, který tak mohl být v roce 2003 odsouzen za tento zločin na doživotí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám