Hlavní obsah

Vědci poprvé předpověděli pád meteoritu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Nad severní Afrikou se v úterý nad ránem objeví menší meteorit, který při průletu zemskou atmosférou bez větších škod shoří. Oznámili to v pondělí američtí astronomové, podle nichž se jedná o první předpověď vstupu podobného vesmírného objektu k povrchu planety Země, uvedla agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Meteorit nepředstavuje žádnou hrozbu. Ilustrační foto.

Článek

Meteorit vytvoří ve 4:46 SEČ velký ohnivý kotouč, viditelný nad východní Afrikou, aby poté zcela shořel nad Súdánem. Průměrnou velikost tělesa odhadují vědci z Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics od jednoho do pěti metrů.

Meteorit je však podle astronomů tak malý, že nezasáhne zemský povrch a nemůže ohrozit ani leteckou dopravu.

"Chceme zdůraznit, že tento objekt nepředstavuje žádnou hrozbu," prohlásil Timothy Spahr, ředitel Mezinárodního centra pro výzkum planetek Harvardské univerzity.

Chtějí ho i vyfotit

"Jsme nadšení, protože je to poprvé, kdy jsme vydali předpověď o vstupu objektu do zemské atmosféry," dodal s tím, že vědci již dlouhá léta zkoumají oblohu, kde hledají komety a asteroidy, které by mohly potenciálně zasáhnout Zemi.

Američtí astronomové také doufají, že se někomu podaří vesmírné těleso při jeho letu nad Afrikou vyfotografovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám