Hlavní obsah

Svobodné ženy stále častěji žádají o pomoc s oplodněním kamaráda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Najít vhodného partnera je stále větší problém. Přibývá tzv. single lidí, kteří se rozhodnou raději žít na vlastní pěst, než řešit nepříjemnosti partnerského soužití. Z jednoho britského výzkumu v poslední době vyplynulo, že každá druhá svobodná žena ve věku 28 až 31 let požádá o oplodnění kamaráda.

Článek

Stává se, že ženám začnou tikat biologické hodiny a přitom ten vhodný partner ne a ne přijít. A dobře známý kamarád je ideální volbou. Dotyčná přesně zná jeho zvyky a chování, má „proklepnuté“ jeho fyzické proporce a zhruba ví, co závadného by mohl potomek zdědit.

„Zdá se, že ženy a muži jsou stále přizpůsobivější v definici toho, co je to rodina,“ hodnotí výsledky studie britská psycholožka Linda Papadopoulosová.

Jenže ani ty ženy, které potkají ideálního otce a manžela, nemají vyhráno. Klacek pod nohy jim může hodit mor moderní společnosti zvaný neplodnost. Zatímco v minulosti byla viníkem neúspěšného pokusu o početí dítěte žena, dnes je to muž.

Plodnost pánů prudce klesá a klesá především počet spermií v ejakulátu. Zatímco v roce 1938 měl průměrný muž v mililitru ejakulátu asi 120 miliónů spermií, dnes je to 20 miliónů. K oplození vajíčka je potřeba alespoň oněch 20 miliónů, pak se šance na početí výrazně snižuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám