Hlavní obsah

Na Barbadosu objevili nejmenšího hada na světě

Novinky, BBC, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tenký jako špageta a dlouhý přibližně pouhých deset centimetrů, to je nejmenší had na světě, který byl objeven na karibském ostrově Barbados. Hada objevil americký biolog Blair Hedges pod velkým kamenem. Biolog se také domnívá, že žádný had už nemůže být výrazněji menší.

Článek

Samičky hada, který byl pojmenován Leptotyphlops carlae, vyprodukují pouze jedno masivní vejce. Had se z něj vyklube přibližně s poloviční hmotností, jakou má dospělý jedinec. Nový objev byl podrobně popsán v biologickém magazínu Zootaxa.

Nově objevený had je nejmenším z asi 3100 známých a dosud popsaných druhů hadů. Blair Hedges z univerzity Penn State v USA byl prý objevem doslova nadšen.

"Byl jsem jako u vytržení, když jsem odklopil kámen a nalezl jsem ho. Poté, co jsme nalezli prvního, tak jsme otočili s manželkou stovky dalších kamenů, než jsme našli dalšího," řekl pro BBC Hedges, který našel celkem pouze dvě samičky.

Podle Hedgese had pojídá termity a je endemitem karibského ostrova. Tvrdí, že tři exempláře tohoto hada už jsou v muzeích, jeden v Londýně a dva na Martiniku. Byly prý ovšem špatně identifikovány.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám