Hlavní obsah

OBRAZEM: Nejtěžší zlatá mince světa za 50 miliónů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VÍDEŇ

Vídeň může nabídnout svým návštěvníkům další unikát: nejtěžší a nejdražší zlatou minci na světě. Mince, která váží 100 kilogramů a jejíž momentální hodnota je zhruba dva milióny eur (50 miliónů korun), byla ve středu představena jako nový přírůstek do sbírek vídeňského Uměleckohistorického muzea.

Foto: Herbert Neubauer, Reuters

Odhalení mince

Článek

Mince byla vyrobena v loňském roce u příležitosti 100. výročí Kanadské královské mincovny a nese jméno Canadian Maple Leaf (Kanadský javorový list). Představit ji přišla i kanadská velvyslankyně ve Vídni Marie Gervaisová-Vidricaireová, která zdůraznila, že kanadská mincovna dnes razí mince pro šest desítek zemí celého světa.

Líc mincefoto: ČTK/AP

Mince je z ryzího zlata a na lícní straně nese portrét britské královny Alžběty II. a nápis "jeden milión dolarů" v angličtině a francouzštině. Vzhledem k prudkému růstu ceny zlata v posledních měsících však její hodnota mezitím stoupla na zhruba trojnásobek. Na rubu jsou pak tři javorové listy a nápis "čisté zlato 100 kg".

Muzeu minci poskytl jako trvalou zápůjčku šéf korutanské finanční skupiny AvW Wolfgang Auer von Welsbach. Řekl, že těchto mincí bylo vyrobeno jen pět kusů a "jeho" mince, která je teď ve vídeňském muzeu, je jediná, kterou může spatřit veřejnost.

Rub mincefoto: ČTK/AP

"Pokud je mi známo, jedna zůstala kanadské mincovně, jednu má neznámý soukromý sběratel v Evropě a zbývající dvě jsou někde v arabském světě," řekl Von Welsbach.

Sbírky mincí Uměleckohistorického muzea ve Vídni patří k pěti největším na světě a obsahují na 700 000 exemplářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám