Hlavní obsah

Nový Jičín poskládal víčkový rekord

Právo, Josef Gabzdyl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NOVÝ JIČÍN

Školáci z Nového Jičína v úterý poskládali na Masarykově náměstí z devadesáti tisíc plastových uzávěrů největší ekologický bod v České republice. Tuzemský rekord potvrdila komisařka Agentury Dobrý den z Pelhřimova.

Foto: Josef Gabzdyl, Právo

Pohled z věže novojičínské radnice potvrzoval unikátnost nového českého víčkového rekordu.

Článek

Sběr pro rekordní pokus začal v lednu a novojičínské mateřské i základní školy zachvátilo víčkové šílenství. Uzávěry ale shromažďovali i dospělí, skládali se například zaměstnanci městského úřadu.

„Nebylo stanoveno, jaká víčka mají být. Zájem předčil naše očekávání, celkem se shromáždilo neuvěřitelných 320 tisíc víček,“ pochvalovala si Marta Kiššová z radničního odboru životního prostředí. Následovalo rozdělení podle barev a v úterý dopoledne na Masarykově náměstí se školáci pustili do skládání desetimetrového ekologického nebo-li zeleného bodu znamenajícího ekologické třídění odpadu.

Znak složili za hodinu

„Víčka sbírala celá rodina, už se těším na skládání,“ prohlásila 9letá Eliška Drgová, která na plochu náměstí položila první uzávěr. Adam Matuš (12 let) nasbíral asi sto víček. „Je to perfektní, rekord určitě uděláme,“ byl přesvědčen.

Za necelou hodinu bylo hotovo a po přeměření ekologického bodu vyhlásila komisařka Agentury Dobrý den Marcela Stašková vytvoření českého rekordu.

Školáci se do skládání ekologického bodu pustili s velkou vervou, ani ne za hodinu byl rekord na světě.foto: Právo/Josef Gabzdyl

„Nový Jičín bude za poskládání největšího zeleného bodu z plastových uzávěrů zapsán v české knize rekordů. Podle prvotního zjištění bylo použito zhruba devadesát tisíc víček,“ hodnotila Stašková a dodala, že jde o úvodní zápis, protože dosud nikoho něco takového nenapadlo vytvořit.

„Tenhle rekord se bude těžko překonávat. Zároveň se poptáme, jestli zároveň nejde o světový rekord,“ řekla Stašková. Hromady víček dostane Charitativní centrum Svaté Kláry v Hrabyni na Opavsku. Tam nejprve poslouží pro fyzioterapii zdravotně postižených při opětovném dělení na barvy.

„Pak naši početnou sbírku prodají recyklačním firmám a získají tak peníze na další projekty, třeba nákup invalidního vozíku,“ vysvětlila Kiššová.

Nový Jičín se už v minulých letech zviditelnil kuriózními rekordy. Při městské slavnosti v roce 2005 se na jednom místě sešel největší počet lidí s kloboukem na hlavách, o rok později občané namalovali nejdelší obraz a například i vytvořili nejdelší lidský řetěz, který spojil obě novojičínská nádraží.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám