Hlavní obsah

Homosexuálové žalují polského prezidenta

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když polský prezident Lech Kaczyňski hřímal v pondělí proti homosexuálním manželstvím a při své tirádě použil videoklip ze sňatku gayů, jistě netušil, že si tím vykoleduje trestní oznámení až ze Spojených států.

Foto: Pawel Kopczynski, Reuters

Polský prezident Lech Kaczyňski

Článek

Pro prezidenta to byl jen prostředek, jak se nabourat do Lisabonské smlouvy a zejména Charty základních práv, z níž Kaczyňski pro Polsko vyjednal výjimky mimo jiné v manželském právu.

Dva muži z New Yorku, kteří uzavírali v použitém klipu sňatek, se podle britského listu The Daily Telegraph dozvěděli o prezidentově výpadu (i) na jejich adresu brzy. Televize totiž odvysílala nejen záběry z obřadu, ale i fotografii, na níž oba drží své potvrzení o manželství.

Bylo tak snadné zjistit, že prezident se sice obecně opřel do homosexuálů, ale speciálně vlastně káral Brendana Faye a Toma Moultona z New Yorku.

"Zpočátku mne to překvapilo a opravdu šokovalo. pak jsem si obstaral překlad vět, které prezident použil, když se objevil ten obrázek. Pomyslel jsem si: Bože, to je tedy urážka!" prohlásil Fay, původem Ir. Poté už neváhal ani chvíli a podal trestní oznámení na polském konzulátu v New Yorku.

Reklama

Výběr článků

Načítám