Hlavní obsah

V Itálii vypukla pře ohledně vykopání Galileových ostatků

Novinky, BBC, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

FLORENCIE

Renesanční génius Galileo Galilei je více než 360 let po své smrti opět v centru rozepře mezi církví a vědou. Italští vědci chtějí exhumovat jeho tělo, aby mohli provést DNA testy. Chtějí totiž zjistit příčinu slepoty, která Galilea postihla.

Článek

Vědci se také chtějí ujistit, že tělo, se kterým Galilei hrob sdílí, opravdu patří jeho milované dceři. Galilei se proslavil tím, že upadl v nemilost u církevních autorit, když tvrdil, že Země obíhá okolo Slunce. Za to byl také obviněn z kacířství a odsouzen k tomu, že musel zbytek života strávit ve své vile v horách za Florencií.

Vědci z Florencie by nyní chtěli exhumovat dvě těla z městské Baziliky svatého Kříže, ale něco takového farář baziliky odmítá. Jejich plán označil za neuctivý.

Profesor Paulo Galuzzi, který vede skupinu vědců žádající exhumaci říká, že testy mohou prokázat, zda je druhé tělo v hrobě opravdu Galileovy dcery Marie Celeste. Právě její dopisy otci, udržovaly Galilea v pozdním věku při životě. Navíc vytvořily základ pro knižní bestseller, který byl před několika lety hitem.

"Najít pozůstatky někoho, kdo hrál tak důležitou roli v životě jednoho z největších vědců historie, je vážná filantropická povinnost," řekl profesor Galuzzi BBC.

Reklama

Výběr článků

Načítám